Premda je zbog dugog sušnog ljeta većina vinogradara strahovala za ovogodišnji urod grožđa, sada se slažu da će ovogodišnja berba biti za pamćenje i to po kvaliteti. Urod će zbog dugotrajne suše, visokih temperatura biti smanjen, ali svi ostali pokazatelji su odlični. To je prija svega slador i odgovarajuće kiseline. Dakle, izgubili su na količini, ali su dobili na kvaliteti. Naravno, zbog takvog grožđa očekuju se i vrhunska vina. Rane vinske sorte su već spremljene u podrume, a krenula je i berba najpoznatije imotske vinske sorte kujundžuše.
Već smo pisali da je jematva uranila oko tri tjedna u odnosu na dosadašnje godine. U Imotskom je registrirano oko 20 vinarija i OPG-ova za proizvodnju grožđa, odnosno vina. Naravno da se sjećamo i Vinarije Imota koja je s više od 2000 vagona skladišnih i preradbenih kapaciteta bila najveća u Hrvatskoj. To će se teško ikada više ponoviti jer svako vrijeme nosi svoje.
Pretpostavlja se da na imotskom području ima oko 800 hektara pod vinogradima, odnosno oko 6 milijuna trsova vinove loze. Čak 90 posto je domaća autohtona sorta kujundžuša.