Jonjićevi polemični „Trgovci hrvatskim kožama“

Zagrebački publicist i odvjetnik Tomislav Jonjić u izdanju Naklade Trpimir objavio je još jednu vrijednu knjigu u kojoj je svoje razasute tekstove sabrao između korica budućeg troknjižja. Riječ je o prvom svesku njegovih sabranih polemika koje je pisao u protekla tri desetljeća u viša naših časopisa i zbornika, uglavnom o povijesnim i kulturnim temama. Prvi tom naslovljen je TRGOVCI HRVATSKIM KOŽAMA: POLEMIKE IZ NACIONALNE POVIJESTI XX. STOLJEĆA, koji na 400 stranica donosi 14 tekstova, koji su, otisnuti u raznim prigodama, možda pomakli čitateljima te se sada ponovno nude za čitanjem kako bi se ispravile brojne „krive Drine“ u poimanju i tumačenju suvremene hrvatske povijesti. Nije riječ o „uobičajenim“ novinskim polemikama od nekoliko kartica, u kojima se suprotstavljenici spore u tumačenju neke rečenice-dvije, već su to i znanstveni tekstovi koji su pisani na više desetaka stranica teksta, sa stotinjak fusnota, u kojima autor lijepim stilom i eruditski brani i argumentira svoje poglede o nekim osobama i događajima.

„Malo je ljudi koji polemike – kao književnu vrstu ili uopće kao način na koji se na svim područjima ljudskoga znanja oštre pera, bistre pojmovi i svjetlaju obrazi – ne vole čitati, a usprkos tomu, čini se da je ta plemenita biljka sve rjeđa. Nekad skoro stalna rubrika dnevnoga i tjednoga tiska, književnih i historiografskih časopisa, danas je skoro potpuno iščezla, svodeći se na mjestimične, rijetke i često blijede proplamsaje, baš kao i satira koja je nekad bila važan dio kulturne i političke borbe (pa su, kako znademo, satiričke listove pokretale i mnoge stranke i pokreti koji su držali do sebe).“ – piše Jonjić u proslovu knjige koja na 400 stranica donosi polemično štivo o brojnim hrvatskim značajnicima – Šufflayu, Pilaru, Meštroviću, Kriškoviću i drugima (u indeksu na kraju knjigu navedeno je više stotina imena!), a za naše čitatelje zanimljiv je zadnji tekst koji govori o nekim prešućenim činjenicama i lošem priređivanju izabranih pjesama Luke Puljiza, pjesnika kojega su partizani ubili 1945. na Križnom putu.

I ova je Tomislavova knjiga tiskana u malom broju primjeraka te nije namijenjena prodaji, što znači da joj je i distribucija slobodna, može se besplatno preuzeti i na autorovoj internetskoj stranici (www.tomislavjonjic.iz.hr), kao i na Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI) – Tomislav Jonjić.

Tekst: Mladen Vuković