Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Koje se sve imotske ceste moderniziraju?

Dobili smo najnovije izvješće o radovima Županijske uprave za ceste (ŽUC u Splitsko-dalmatinskoj županiji).

Za Imotsko područje najvažnija je brza cesta Imotski – Zagvozd što je u nadležnosti Hrvatskih cesta, koje pripremaju i građenje rotora Vukadinovići.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) je prije Božića započela drugu fazu radova rekonstrukcije županijske ceste Grubine – Ivanbegovina na području Općine Podbablje u koju se ulaže ukupno oko 1,8 milijuna kuna. Cesta će u duljini oko 1,8 km imati novi asfaltni kolnik i pješački nogostup.

Završava se rekonstrukcija ceste Zagvozd – Krstatice – Slivno, najsloženiji radovi su ostavljeni za kraj, a to je dionica kroz Rake koja će tijekom siječnja biti dovršena.

Završava se rekonstrukcija ceste do Podosoja na području Općine Zmijavci (i Runovići) duljine oko 2,2 km.

U tijeku je izvođenje radova na županijskoj cesti do centra Lokvičića, a prethodna dionica do D 60 je ranije izvedena.

Na području Grada Imotskog izvedena je rekonstrukcija županijske ceste kod Zelene katedrale s nogostupom.

Izvedena je rekonstrukcija dijela županijske ceste Medov Dolac – Dobrinče na području Općine Lovreć u duljini oko 4 km, a nedavno je dobivena građevinska dozvola za rekonstrukciju dionice D 60 – Medov Dolac te se početak radova očekuje sredinom slijedeće godine.

Završena je rekonstrukcija dijela lokalne ceste Studenci – Ričice u duljini oko 3,3 km. Dio ceste je na području Općine Lovreć, a dio na području Općine Proložac. Priprema se natječaj za izvođenje preostalih oko 2,4 km ceste.

U tijeku je javni natječaj za radove na dionici županijske ceste Sebišna – Slivno na području Općine Runovići, a na istoj cesti je prošle godine asfaltirana dionica Nogale – Lozine.

Na području Općine Proložac priprema se dokumentacija za rekonstrukciju županijske ceste Proložac (Most na Suvaji) – Glavina Donja (Grad Imotski), početak radova ovisi o radovima Aglomeracije.

U Općini Podbablje planira se nastavak rekonstrukcije dijela lokalne ceste u Krivodolu kod škole koja ima oko 300 đaka, Općina Podbablje rješava imovinsko-pravne odnose te ŽUC planira nastaviti radove na jesen 2022. godine.