Komedija “Zakon Zagore” u petak gostuje u Imotskom

Nagradivana predstava Zakon Zagore autora i redatelja Ivana Lea Leme, ubizvedbi Gradskog kazališta mladih Split, gostuje u petak 26. siječnja u 20 sati u kino dvorani u Imotskom.

Zakon Zagore donosi, na takozvanom vlaškom dijalektu, ljubavnu priču Ante i Anđelije. To nije uobičajena ljubavna priča i u mnogo čemu prkosi stereotipnom pogledu na te splitske doseljenike, takozvane Vlaje, koji su se iz Dalmatinske zagore spuštali do Splita i u njemu tražili bolju budućnost. Njihova je migracija uvelike utjecala na rast i razvoj Splita, identitetski ga obogatila i donijela mu neke specifičnosti i simptome. Poseban je fokus na liku Anđelije kojeg u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja. Na neki način, to je ona ista ili slična THE Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti Ivo Brešan i Miljenko Smoje. Ova je naša posveta i zahvala tim našim bardovima i učiteljima. Mi smo preuzeli njihovu “dramsku štafetu” i tu heroinu Anđu doveli do digitalnog doba. Naime, fabula Zakona Zagore obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas, do 2023. godine pa, osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka. Kroz melodramatičnu potku propliću se komični, ali tragikomični prizori sudbina koje su nam svima i poznate i nepoznate i u kojima možemo i prepoznati i napokon upoznati svoje pretke, ali i same sebe. Ansambl Gradskog kazališta mladih, pojačan gostujućim glumcima, otkrit će vam što se događalo u pozadini nekih uzbudljivih obiteljskih i povijesnih okolnosti. Predstavit ćemo vam neke junake i antijunake koji su motikama doveslali do mora i, nadamo se, po običaju, zamisliti vas i zabaviti.” – piše o predstavi na mrežnoj stranici GKM-a Split.

U predstavi glume Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Mia Vladović, Nada Kovačević, Ivana Gudelj, Andrea Mladinić, Matija Grabić, Ivo Perkušić (glas), Mikula i Jadran Vladović (glasovi), Tomisav Topić (glas), Siniša Čović (glas), Ivan Leo Lemo (glas).

Ulaznice po cijeni od 10 eura mogu se kupiti u Pučkom otvorenom učilištu Imotski od 8 do 13 sati.