Konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, Plenković po treći put premijer, tri zastupnika iz Imotske krajine

Saborski zastupnici, izabrani 17. travnja 2024., okupili su se u četvrtak u Hrvatskom saboru na prvoj, konstituirajućoj sjednici novog, 11. saziva od neovisnosti. Gordan Jandroković  je po treći put izabran za predsjednika Hrvatskoga sabora, a to u 34 godine modernog saborovanja nije pošlo za rukom ni jednom od njegovih 11 prethodnika.

Među izabranim zastupnicima u novom sazivu imamo čak trojicu s područja Imotske krajine, a to su aktualni gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić (HDZ) i Ivica Kukavica (DP), nekadašnji protukandidati za mjesto gradonačelnika grada Imotskog, a sada obojica kao dio saborske većine, te Ante Kujundžić (MOST). Gradonačelnik Budalić ušao je kao zamjena za župana Blaženka Bobana.

“Danas sam imao čast prisegnuti u hrvatskom saboru u drugom mandatu. Uvijek u ovakvim situacijama nosim u srcu sve branitelje – posebno poginule, umrle, stradale koju su stvorili ovu našu domovinu… kao i moje sugrađane, obitelj i prijatelje. Hvala Vam na svemu! Trudit ću se opravdat Vaše povjerenje za dobrobit Imotske krajine i voljene nam domovine” poručio je Budalić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave koji je jučer izglasan u Saboru. Izmjenama toga zakona ustrojavaju se dva nova ministarstva – demografije i useljeništva te zaštite okoliša i tranzicije. Time se operacionalizira dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada imati 18, umjesto dosadašnjih 16 ministarstava.

Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana nakon izbora, u Saboru koalicijski sporazum koji definira suradnju tih dviju stranaka u budućoj vlasti.

U petak 17. svibnja premijer Andrej Plenković predstavio je zastupnicima nove ministre Vlade, a u raspravi se na njegovo izlaganje javilo rekordna 83 zastupnika za repliku. Vlada je dobila 79 glasova potpore uz 1 suzdržani glas i 61 protiv. Prisegnuli su svi ministri te zastupnici koji su zamijenili prošlog mjeseca izabrane zastupnike koji tu funkciju ne mogu obnašati kao aktualni župani. Sabor nastavlja rad u utorak i pred zastupnicima je mnogo posla.