Kovačićeva knjiga o župi Medov Dolac

Žitelji Medova Doca mogu se pohvaliti da imaju najviše knjiga o povijesti svoga malog mjesta i župe. Nakon opsežnih knjiga Medov Dolac: ljudi, gradine, puti (2011.) i Rodoslovlja Medova Doca i Dobrinača: od kraja 17. do sredine 20. stoljeća (2013.) te zbornika radova Kako i kada Medov Dolac nasta (2021.), Župa svetog Roka upravo je objavila novi naslov – Medov Dolac: od zagvoške kapelanije do samostalne župe iz pera dr. sc. don Slavka Kovačića, umirovljenog profesora Katoličkog bogoslovnog fakulteta i ravnatelja Nadbiskupskog arhiva u Splitu.

Sve je počelo 31. srpnja 2010. kada je na znanstveno-povijesnom skupu o 250. obljetnici izgradnje crkve Sv. Roka (1760./2010.) na kojemu je don Slavko Kovač9a ić predavao o povijesti te glagoljaške župe od prvoga medovačkog kapelana don Marka Brnas(ović)a do suvremenih dana. Na nagovor i uz podršku Medovljana Kovačić je svoj rukopis dopunjavao brojnim povijesnim dokumentima i tako je nastala ova vrijedna monografija u 14 poglavlja o prvih stotinu godina te kapelanije, a kasnije samostalne župe. Osobito su zanimljive prepiske medovačkih kapelana s makarskim biskupom, zamolbe i pritužbe te izvješća o stanju župe i puka. Autor s mnogo pažnje pristupa svakom povijesnom događaju pa se može reći “da se na stranicama ove knjige isprepleću Božji i ljudski tragovi” – zapisat će u predgovoru urednik Petar Matković, dopisujući da ovom knjigom preskačemo vrijeme sumraka i noći, da bismo zorom obnovili i održali svoju privrženost Bogu, zajednici i mjestu svoga iskona. Vrijednost Kovačićeva štiva ističu u svojim pogovorima prof. dr. sc. Marko Trogrlić i doc. dr. sc. Ivan Matijević.

Na 200 stranica knjige tiskane su brojne fotografije u boji, priložena je bibliografija (vrela i povijesna literatura) i indeks osoba, uz pet dodataka, među kojima su preslici Stanja duša u Medovu Docu iz 1806. godine te zapisi o pučkoj crkvenoj pjevačkoj i molitvenoj baštini i pastirskom pohodu nadbiskupa Frane Franića u prigodi krizme 1957. godine. Bravo Medovljani!