Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Kulturno ljeto u Drumu počinje krajem idućeg tjedna

U Drumu su spremni za dugo toplo ljeto. Barem tako najavljuju priredivši svima brojne kulturno-umjetničke i športske manifestacije koje će započeti već krajem idućeg tjedna, točnije na blagdan sv. Ante koji se svečano slavi 13. lipnja.

Upravo tog dana (četvrtak, 13.lipnja) nakon svečane svete mise u 19 sati planiran je dječji program ispred crkve u Drumu kada nastupa “Klaun Šareno” koji će svojim trikovima oraspoložiti najmlađe.

Dan iza u petak 14. lipnja u Drumu se priprema glazbeno-scenski spektakli. “Priča iz Vukovara” kroz sjećanja dragovoljaca i sudionika obrane grada Milenka Bilića i Damira Plavšića, autentičan je prikaz herojske obrane grada u kojoj je 1803 branitelja punih tri mjeseca odolijevalo vojnoj sili od 60.000 do 80.000 vojnika tadašnje JNA i paravojnih srpskih snaga. Predstava koju je dosad vidjelo oko 70.000 gledatelja doživjela je preko 150 izvedbi, a osim u Hrvatskoj, imala ju je prilike vidjeti i publika u Americi, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj te Bosni i Hercegovini.

Subota 15. lipnja planirana je za fan zonu odnosno praćenje utakmice Hrvatska – Španjolska uz glazbenu slušaonicu Mad G Zetta.

U nedjelju 16. lipnja na otvorenom je planirana projekcija filma “Razgovor” redatelja Dominika Sedlara. Priča ovog filma se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945. Obje ličnosti su same po sebi kompleksne i ostavile su neizbrisiv trag na bivšu, komunističku Jugoslaviju kao nitko drugi u njezinoj krvavoj povijesti. Josip Broz Tito nastoji odvojiti crkvu u Hrvata od Vatikana pa 4. lipnja 1945. u Zagrebu u Lovačkom domu na Tuškancu 63, poziva na razgovor nadbiskupa Alojzija Stepinca. Tom prilikom priznaje mu i da je osobno zapovjedio ubojstvo franjevaca na Širokom Brijegu.