Lijepa gospodarska priča iz Posušja

Tvrtka Femis iz Posušja, koje se već godinama uspješno bavi obradom metala, odnosno proizvodnjom armaturnih mreža, pustila je u pogon novu proizvodnu liniju vrijednu tri milijuna konvertibilnih maraka.

Tim povodm, za gospodarstvenike, predstavnike Općine, Županije i medija jučer je upriličen i obilazak proizvodnih pogona smješteni u južnom dijelu posuške općine uz magistralnu cestu Posušje-Grude.

Kako je u izjavi za medije kazao Ivan Sesar, direktor tvrtke, prošle godine su se odlučili na najveće pojedinačno ulaganje u vlastiti proizvodni pogon, a radi se o liniji za varenje armaturnih mreža. Ona je isporučena početkom ove godine te su s njom povećali proizvodne kapacitete s dosadašnjih 15.000 na 50.000 tona godišnje. Posjedovanje najsuvremenije proizvodne linije u ovom dijelu Europe, kako je rekao, osim povećanja kvantitete proizvoda i veće nazočnosti na tržištu značit će i dodatnu optimiziraciju proizvodnih procesa te u konačnici višu razinu kvalitete proizvoda. Robu, pored BiH, plasiraju u Hrvatsku, Sloveniju, Njemačku, Italiju, Crne Goru kao i druge europske zemlje, piše Radioposusje.ba

Zadovoljstvo današnjim predstavljanjem ovog, za posuško gospodarstvo vrlo vrijednog ulaganja, nije krio ni načelnik općine Posušje Ante Begić. „Posebno mi je drago, da s obzirom na današnja vremena koja su teška za sve, možemo vidjeti da naši gospodarstvenici, posebno ovdje u Posušju, ne da ostaju, nego opstaju i unatoč krizi šire svoja poduzeća, pogone i proizvodnju. To je zaista jedan pokazatelj koliko je naše gospodarstvo u Posušju jako“, kazao je Begić. Kada je riječ o instituciji Općine, rekao je kako, u skladu s nadležnostima, pokušavaju na sve načine pomoći gospodarstvu i gospodarstvenicima, pogotovo u ova izazovna vremena. Ovom prigodom podsjetio je i na još jedan svijetli primjer lokalnog gospodarstva, Poslovnu zonu Osrdak, koja je u potpunosti popunila svoje kapacitete. Za suradnju pak s Udrugom gospodarstvenika, čiji je član i tvrtka Femis, načelnik je rekao kako je iznimno dobra te je izrazio nadu kako će se u budućnosti još dodatno unaprjeđivati.

O snazi lokalnog gospodarstva govorio je i Damir Vican, predsjednik UGP-a, koji je s ostalim članovima udruge došao danas podržati ovakve velike razvojne gospodarske projekte. Naveo je impozantan podatak kako je u privatnom sektoru u Općini Posušje, odnoso u tvrtkama okupljenim oko Udruge gospodarstvenika uposleno oko 3600 ljudi. Na novinarsku tvrdnu kako je posuško gospodarsvo uglavnom usmjereno na izvoz, Vican je izjavio: „ Ne cjelokupno. Imate ovdje tri, četiri firme koje su jako ozbiljne, i praktično imaju izvoz preko 80 posto. To je jedan od, mogu reći, ključnih točaka za razvoj naše općine i naših firmi“.

Inače, tvrtka FeMIS d.o.o. je osnovana 2003. godine i trenutno broji preko 50 zaposlenih, a kako je ovom prigodom kazao direktor firme Sesar, prosječna starost radnika je 25 godina. Pored armaturnih mreža proizvode i armaturne vilice i čelične distancere za oplatu te se bave prodajom rebrastog betonskog čelika, rešetkastih nosača i distancera za armaturne mreže. Posjeduju i certifikate međunarodne norme ISO 9001 i ISO 14000. Posjedovanje navedenih certifikata je jamstvo kupcu da njegov dobavljač radi i proizvodi na kontroliran i kvalitetan način u skladu sa zahtjevima standarda.