Mate Radonić: “Jaja japanske prepelice lijek su budućnosti”

Uzgoj japanskih prepelica uglavnom počinje iz hobija. Jaja japanskih prepelica sadrže mnoge vitamine, minerale  i esencijalne kiseline. Izdvajamo neke od njih: 0,5 mg kalcija, 2,2 mg fosfora, 3,8 mg željeza, 3 mg vitamina A, 0,1 mg vitamina B1 i 0,8 mg vitamina B2, zatim sadrže vitamin B6 i B12 kao i lizin, cistin, metionin, a imaju i asparaginske kiseline.

Bolesnici s osjetljivom žuči, oprez! 

Koriste se u liječenju mnogih bolesti npr. za liječenje visokog krvnog tlaka, povišenog kolesterola, dijabetesa, bronhijalne astme, migrena, čira na želucu, posljedica srčanog infarkta, slabokrvnosti ili anemije i začepljenih krvnih žila. Bolesnici koji imaju osjetljivu žuč trebali bi početi s uzimanjem samo jednog jajeta dnevno pa postepeno povećavati na 4 jajeta dnevno. Ako žuč ne dozvoljava upotrebu jaja u tom slučaju treba prekinuti upotrebu.

Preporučuju se djeci u razvoju i kad imaju izražen slab apetit, te ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija.

Kad se ova jaja koriste kao lijek konzumiraju se u svježem stanju. Uzimaju se na prazan želudac pola sata prije jela, najbolje ujutro prije doručka. Ako se jaja koriste kao lijek ne bi trebala biti starija od 30 dana jer do tad imaju najveća ljekovita svojstva. Čuvaju se u hladnjaku na temperaturi od 1°C do 4°C i tako čuvana mogu se 60 dana koristiti u svježem stanju te nakon toga samo kuhana ili pečena.

Jedan od uzgajivača japanskih prepelica je i Mate Radonić iz Vrgorca koji se već tri godine bavi navedenim uzgojem te navedena jaja prodaje, a za sve informacije možete mu se obratiti na broj mobitela:0919819908