18. veljače se slavi Međunarodni dan vina pa evo nekoliko podataka o vinu koje možda niste znali:
- Svaka zdrava osoba može poslije ručka ili večere popiti čašu vinu. To ne samo da nije škodljivo nego je i poželjno. Vino poboljšava cirkulaciju krvi ali i probavu.
- Čašu vina uvijek držati tako da ne utječe na njegovo zagrijavanje, odnosno temperaturu.
- Budući da se degustacija vina svodi na miris, žene su bolji degustatori jer imaju jače osjetilo mirisa nego muškarci.
- Boce od vina uvijek je dobro čuvati u ležećem položaju. Naime, tijekom vremena pluto na čepu propane te dijelovi upadnu u bocu. Tu ulazi kisik što izaziva kvarenje vina.
- Žene se lakše „opiju“ vinom nego muškarci, jer žene imaju manje enzima koji su potrebni za razgradnju alkohola.
- Čaše vina poslije ručka ili večere ne samo da povećava raspoloženje nego smanjuje mogućnost za dijabetes 30 posto.
- Sva vina su bez masnoće i kolesterola.
- U Imotskom imamo oko 800 hektara pod vinogradima ili oko 6 milijuna trsova. Najviše je autohtone vinske sorte kujundžuše i to oko 90 posto.
- Imotska Vinarija, koja je bila u sastavu Kombinata Imota, bila je najveća u Hrvatskoj. Imala je 2.000 preradbenih i skladišnih vagona!
- Sada u Imotskom imamo petnaestak registriranih malih vinarija kapaciteta do 20 vagona.
- Najviše u svijetu vina proizvedu u Francuskoj, Španjolskoj, Italiji i Kaliforniji.
- Prema nekim podacima, kada se obavlja kemijska analiza, vino ima 56 bitnih sastojaka. Ako to nije, onda je patvoreno.
Nazdravlje!