Ministrica Tramišak u posjetu Imotskoj krajini

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak posjetila je danas Grad Imotski, Podbablje i Cistu Provo gdje se susrela s predstavnicima 9 jedinica lokalne samouprave koji su u obuhvatu Imotske krajine.

Tema sastanka bile su potrebe specifičnog područja depriviranog područja Dalmatinske zagore, odnosno Imotske krajine, nastavno na sastanke koji su održani u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te u okviru posjeta predsjednika Vlade tom kraju u kolovozu, javili su iz Ministarstva.

“Za Dalmatinsku zagoru te revitalizaciju tog područja koja počinje već krajem ove godine, u okviru proračuna Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za 2023. godinu planirano je 50 milijuna kuna”, kazala je ministrica Tramišak.


Program Vlade predviđa revitalizaciju svih krajeva Republike Hrvatske, a moderne tehnologije, digitalizacija, investicije te projekti, kao i ulaganja u regionalne lance vrijednosti omogućit će ulaganja i potaknuti obnovu i ovog kraja Hrvatske.

 
Tijekom svog posjeta ministrica Tramišak sastala se u Gradu Imotskom s gradonačelnikom i saborskim zastupnikom Ivanom Budalićem te načelnicima općina Proložac i Zagvozd Matom Lasićem i Miroslavom Gaće. U Podbablju je održala sastanak s načelnicima Podbablja, Zmijavaca i Runovića Ivanom Karinom, Mijom Šutom i Mariom Repušićem, dok se u Cisti Provo sastala s načelnicima Ciste Provo, Lovreća i Lokvičića Božom Ćubićem, Petrom Petričevićem i Brankom Knezovićem.
 
Ministrica Tramišak je naglasila kako je do sada iz Europskih strukturnh i investicijskih fondova (ESIF) na području Imotske krajine ukupno ugovoreno 41,37 milijuna eura (314,39 milijuna kuna), dok je iz nacionalnih sredstava uloženo 4,83 milijuna eura (36,19 milijuna kuna).

Kako bi jedinice lokalne samouprave nastavile realizirati svoje projekte te kako bi se nastavila ulaganja u ovaj kraj Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske priprema posebni program za razvoj Dalmatinske zagore u sklopu regionalnih razvojnih projekata i razvoja potpomognutih područja Republike Hrvatske.