Misa i koncert za domovinu u Londonu

U nedjelju 26. svibnja 2024., na blagdan Presvetog Trojstva, u crkvi Presvetog Srca Isusova u Londonu voditelj Hrvatske katoličke misije London fra Ljubomir Šimunović predvodio je misu za domovinu. U suslavlju s njim bio je i đakon Domagoj Matoković koji će 29. lipnja ove godine biti zaređen za svećenika Westminsterske nadbiskupije.

Fra Ljubomir je u propovijedi istaknuo: „Svaki put kad na sebe stavimo znak križa, ispovijedamo vjeru u Presveto Trojstvo, Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Molimo se za domovinu, ali i zahvaljujemo na domovini. Zahvalnost je lijek i protuotrov ljutnji i ogorčenosti. Zahvaljujemo Bogu na domovini, slobodi i darovanim prigodama. Molimo za one koji su u domovini i one koji su izvan nje. Zajedništvo je poput zraka i krvi potrebnih za život. Molimo za zajedništvo u našemu narodu, domovini i iseljeništvu. Presveto Trojstvo, blagoslovi nas i našu domovinu ljubavlju, milošću i zajedništvom“, zaključio je fra Ljubomir.

Hrvatskom himnom „Lijepa naša“ pozdravljena je domovina, a prisutnima se nakon mise obratio izvanredni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenom Kraljevstvu Davor Ljubanović. Uime Veleposlanstva čestitao je nadolazeći Dan državnosti Republike Hrvatske, dan kada je obnovljena suverenost hrvatskog naroda nakon stoljetne borbe za vlastitu državu. Također je istaknuo kako se na taj dan s posebnim poštovanjem i trajnom zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih branitelja koji su stali u obranu domovine Hrvatske.

Misi je nazočio i predstavnik Hrvatske ratne mornarice u mornaričkom zapovjedništvu NATO saveza, kapetan fregate Zoran Dražić. Ljepoti slavlja pridonio je zbor mladih HKM London pod vodstvom Terezije Štimec. Nakon mise održali su prigodni koncert pod nazivom Neka cijeli ovaj svijet u koji je uvela donedavna zaposlenica vatikanskog Dikasterija za komunikaciju Antea Marinović. Program je uključivao izvedbe pjesama Bože, Tebi pjevam jaLocus IsteReci, MarijoOči u očiŽivot cvijeća u klavirskoj izvedbi solista Zvjezdana Vojvodića, Santo te Neka cijeli ovaj svijet. U zboru, pod vodstvom Terezije Štimec, pjevali su Gabriela Lučić, Karla Vuina, Ana Ercegović, Zvjezdan Vojvodić, Ninoslav Bosančić, Roman Kos i Antun Razum.

Početku mise pridružio se i novinarski tim, predvođen Silvijom Trnčević, koji ovih dana u Engleskoj snima reportažni dokumentarac za HRT-ov serijal Moj put.

franjevci.hr