Na Stipandan u Imotskom – Božićno-novogodišnji koncert

Na središnjem gradskom trgu u Imotskom kao i svake godine dan nakon Božića Hrvatski Puhački Orkestar, Gradska glazba Imotski, održava Božićno-novogodišnji koncert. Prepun trg glazbenika i znatiželjnika odiše svečanošću kulturnog događanja na iznenađujuće sunčanu prosinačkom danu. Cijeli događaj se pretače kroz zvuke puhačkih instrumenata kao Božićna bajka. Uigranost orkestra većinom ispunjenog mladim glazbenicima iz glazbene škole Fra. Ivan Glibotić Imotski, odiše sigurnošću i lepršavošću izvođenja. Naglašavanje solista nakon izvedenih skladbi ne umanjuje ukupan usklađen suzvuk cjelokupnog orkestra.

Koncert je u ime organizatora najavila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta gosp. Ankica Jukić čestitavši okupljenima Božić uz želju za uspješnom Novom godinom u svoje ime i u ime POU i grada Imotskog.

Dirigent/Conductor orkestra, maestro Ljubomir Glibota je u svom osvrtu okupljenima objasnio vrijednost i utjecaj glazbene škole na glazbeni i kulturni život u gradu i cijelom kraju. Ispričao je i svoje viđenje nastajanja cijele ove stvarne životne priče vezane za puhački orkestar koji traje 150 godina i glazbenu školu koju je 1992. utemeljio glazbeni vizionar Ivan Glibota njegov otac. Na kraju je zahvalio svima koji su podržavali i podržavaju glazbenu školu i puhački orkestar.

Koncert je svojom solo izvedbom upotpunila domaća solo pjevačica Helena Gudelj.   

Vidljivo je kako Imotski nastavlja svakodnevno živjeti svoju glazbenu kulturnu tradiciju kojoj bi mogli zavidjeti gradovi s većim mogućnostima i povijesno starijim glazbenim tradicijama.

Zamjerka organizatoru koji nije oslobodio više prostora za izvođače kojima su se znatiželjni skoro pa uvukli u zagrljaj i za instrumente, uz to bi bilo dobro da se ozvučilo glazbenike kako bi nadjačali one koji su na trg došli ćakulati, ne slušati koncert.