Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Najbolje maslinovo ulje

Veliko je zadovoljstvo kada jedan naš čovjek dobije priznanje za maslinovo ulje. Tako nas je ovih dana razveselila vijest da je u New Yorku ulje Dubravka Šonjića iz Ciste Velike proglašeno najboljim! Zato smo uz čestitke Dubravko zamolili za kraći razgovor.

– Prve masline sam posadio u rodnoj Cisti Velikoj 2011. godine. Iduće godine bila je u veljači velika zima, a moje masline pretrpjele su samo manju štetu. To me obradovalo jer su na nadmorskoj visino oko 500 metara.  Sada imamo oko 150 stabala. Od toga je 70 posto sorte oblica. Ostale sorte imaju oko 30 posto što se pokazalo kao vrlo dobra kombinacija. Prošle godine masline su dobro rodile. Bilo je stabala s i do 30 kilograma ploda. Mislim da je Dalmatinska zagora idealna za proizvodnju kvalitetnog maslinovog ulja. Najveći problem su velike vrućine u lipnju kada zna biti i do + 35 stupnjeva Celzijevih. Idealno bi bilo oko +25. Tada su masline u cvatu. Dakle, više im štete te visoke, nego niske temperature zimi.

  • Kada ste  se počeli natjecati?

– Bilo je to 2018. godine na natjecanju Žrnovnica OIL, Drugo mjesto i zlatna medalja. 2019. i 2023. godine osvojio sam drugo mjesto i zlatnu medalju u kategoriji otvorenih ulja. Ove godine na Noćnjaku 2024. u Zadru  moje ulje je proglašeno najboljim u kategoriji otvoreni ulja. Od mogućih 100 bodova dobilo je 99,875 bodova. Uzorci su poslani na ocjenjivanje u New York. Od tamo su također stigli izvrni rezultati. Opet je ulje bilo najbolje.

  • Mislite li još saditi maslina?

– Da. Planiram u maslinik posaditi još 50 stabala. Imamo tu i kuću za odmor. Uskoro odlazim u mirovinu. U radu mi pomaže supruga i djeca.

Jedna lijepa priča iz Ciste Velike. Kamo sreće da ih je više! Još jednom iskrene čestitke Dubravku Šonjiću i njegovoj obitelji.