Obilježeno 90 godina od rođenja i 20 godina od smrti Mladena Kljenka

Namjera povratka Mladena Kljenka na zasluženo mjesto u povijesti naše književnosti

U nedjelju 9. srpnja, u rodnim mu imotskim Poljicima, obilježen je prvi put u službenoj formi književni divan riči u čast velikom hrvatskom književniku i svestranom intelektualcu Mladenu Kljenku. Na inicijativu njegova sina dr. Antona, uz svesrdnu potporu i oduševljenje skupine hrvatskih intelektualaca, koji ovim skupom začimaju Dane Mladena Kljenka – godišnju manifestaciju u drugom tjednu srpnja svake godine, rađa se konačno nakana otkriti široj publici ovog samozatajnog vrsnog književnika i intelektualca.

Ova godina je odabrana jer se u njoj spominjemo 90 godina od književnikova rođenja i 20 godina od prerane tragične smrti ovog totus tuus maštra od pera, koji je u svom sedmoknjižju, po ocjenama ozbiljne kritike i književnih monografija u samom vrhu hrvatskog književnog stvaralaštva u poratnom vremenu II. svjetskog rata, napose u formi poezije u prozi. Diplomiravši na Pravnom fakultetu Zagrebačkog sveučilišta radni je vijek počeo kao novinar na Hrvatskom radio Zagrebu. Bio je vrstan pravnik u velikim gospodarskim sustavima, a kako su se oko njega sve više počele motati sile zla, prelazi u odvjetništvo i dalje se bavi novinstvom i književnim stvaranjem. Živio je poput velikog Kundere (ne)umrlog ovih dana – odbačen, nepoznat, (jedino ne i izgnan) kao i češki književni bard. Obojica su i sami tome doprinosili, igrajući se i šaleći s nepodnošljivom lakoćom postojanja. Bio je to prkos i odgovor „sabranima“, u pravilu korifejima kominističkog raja.

Inicijativni krug koji preuzima zadaću „otkrivanja“ velikog dijela i časnog života Mladena Kljenka će poticati hrvatske književničke udruge i matičare, dakle institucije u kojim je Kljenak zaorao duboku brazdu, kako bi i oni doprinijeli relevantnoj poziciji svojeg vrijednog člana kako u intelektualnom tako i u društvenom životu.

Poljičko sijelo pamtit će se kao povratak umjetniku i kao jedno lijepo druženje s ljudima koji uglavnom razumiju ovaj jezik. Posebno su se istakli prof. Mara Pezo i prvak hrvatskog glumišta Tomislav Martić interpretirajući fragmente iz Kljenkova opusa, gotovo veličinom samog književnog stvoritelja koji je kratko, ali duboko misaonom i opominjućom riječju ispisao briljantne molitve, metafore i slikopise u punini i veličini našega smisla u Svemiru. To nije nimalo konformistički, već – naprotiv, itekako izazovan izbor. Ime uistinu bijaše znamen književnika. Poput kljena, drva koje trpi veliki teret, ali se ne savija, nosio je značajni Poljičanin svoje životne terete ne dajući se saviti, već je hrabro držao taj teret sve dokle ga on ne bi slomio.

Gitara i Ljubomir Gudelj – Velaga, po tko zna koji put uzveličali su ugađaj i ovog toplog srpanjskog popodneva i večeri. Hvala svima u ime obitelji Kljenak i inicijative za povratak Mladena Kljenka na njegovo mjesto u povijesti hrvatske književnosti.

Profesor Petar Ujević i književnikov sin dr. Anton uz portret Mladena Kljenka

Lijevo književnikov brat, desno Mladen u mladim danima s majkom Anđom Kljenak r. Medvidović

Značajni hrvatski glumac Tomislav Martić i dr. Kljenak dogovaraju interpretaciju iz Kolijevke M. Kljenka

Dio sudionika na prvim danima značajnog hrvatskog književnika i intelektualca Mladena Kljenka

Zdenko Lozo