Božićni listovi Tomislavljevo, Slivno, Grad na gori i Zmijavci

Na naš stol stigla su još četiri božićna župa lista (već smo prolistali prva četiri). Tiskan je 72. broj najstarijega imotskog lista Tomislavljevo iz Župe sv. Roka Vinjani, pokrenutog 1969., koji počinje tekstovima o sv. Josipu, koji je već 334 godine i zaštitnikom hrvatskog naroda. Na 80 stranica, uz uobičajenu župnu kroniku slijedi zapis o 50. obljetnici blagoslova zvonika sv. Ante, dijamantnom piru (60 godina braka) Stipe i Mare Tomasović. Veseli podaci da je u proteklih 12 mjeseci u Vinjanima kršteno 38 djece, 26 je prvopričesnika, 81 krizmanik (jer prošle godine nije bilo krizmavanja zbog zatvaranja u pandemiji), vjenčano je 15 parova, a umrlo je 50 osoba. Predstavljena je i knjiga ISUS IZ NAZARETA dr. sc. fra Željka Tolića, župnika u Slivnu, nastala u tijesnoj svezi s njegovim predavanjima iz studija crkvene povijesti na splitskom KBF-u. Auktor navodi hrvatske suvremene proučavatelje Isusova života i naslove njihovih djela, darujući nam još jednu knjigu o Spasitelju čiji 2021. rođendan slavimo ovih dana.

64. broj glasila Slivno Župe Presvetog Trojstva donosi iscrpnu jednogodišnju kroniku događanja u župi i mjestu, bilježi se pomoć Slivanjaca potresom pogođenim ljudima na Banovini. O tužnoj demografskoj slici svjedoče i ovi podaci: u proteklih 12 mjeseci u Slivnu nije bilo krštenja novorođenih, petero je prvopričesnika, troje krizmanika, a umrlo je 26 mještana (neki su živjeli izvan Slivna). Na ukupno 88 stranica lista, objavljuju se i vijesti o uređenju župnog dvora i fratrova bunara Sarnač, ugradnju melodije Zdravo, zdravo, zdravo, Marijo u crkvena zvona, postavljanju pozlaćenog kipa Gospe Bezgrešne s krunom od 12 zvijezda, visine 2 metra na stupu od 5 m, koji je u spomen na roditelje donirao Ivica Barić iz New Yorka. Zapisani su zlatni pirevi Radojke i Ante Marinovića – „Marića“ te Ike i Katice Glibota, prenesena je reportaža o uzornoj slivanjskoj medicinskoj sestri Ljilji Marinović.

Župa sv. Frane Imotski objavila je 61. broj lista Grad na gori koji otvaraju božićne teme iz pera fra Ivana Režića, Vesne Ujević i Mare Pezo. Kronika bilježi 79 prvopričesnika i 162 krizmanika. Uz nekrologe, stihove i ostale vijesti, na 64 stranice lista bilježi se i otvaranje hodočasničke rute Camino Imota, druge u Hrvatskoj koje osniva Bratovština sv. Jakova, od Biorina do imotske crkve sv. Frane, uz 14 prigodnih Camino pečata. Brojnim fotografijama svjedoči se gradnja novog krila Franjevačkog samostana (za novu knjižnicu), a Katarina Cvitanić i Konzervatorskog odjela u Imotskom piše o ostacima samostana na otočiću Manastir u Prološkom blatu.

35. broj lista Zmijavci, glasila Župe Svih Svetih na 68 stranica, uz župnu kroniku i duhovno štivo, donosi vijesti o obnovi pročelja i krova župne crkve, od čije gradnje je prošlo 200 godina, 30. srpnja 1821. godine podigao ju je fra Andrija Šabić (župnik od 1818. do 1832.) s 28 kućedomaćina o vlastitom trošku i trudu. U župi je ove godine bilo 19 krštenja, 18 prvopričesnika, 60 krizmanika, 11 vjenčanja i 29 umrlih, a zabilježeno je i 10 zvonjenja protiv grada i zla vremena tijekom ljeta. Ante Milas Baraban piše o povijesnom lokalitetu Gradina na Liskovcu, stihove objavljuju Ivan Gudelj Jokić, Mate Milas Baraban i Nediljka Gudelj, a predstavljena je i knjiga „Tragovi ljubavi i vjere” o 40 godina misijskog djelovanja fra Marinka Vukmana, koji je kao mladi franjevac župnikovao u Zmijavcima.