Održan jubilarni 20. Gangafest Slivno

Jubilarni 20. Gangafest Slivno koji je utemeljio nekadašnji župnik Slivna fra Rafel Begić s nekoliko Slivanjaca i Slivanjki, održao se tradicionalno u prvu subotu iza Velike Gospe, 20. kolovoza, pod pokroviteljstvom Splitsko-dalmatinske županije i Općine Runović, u Slivnu koje je po dvadeseti put bilo središte starih običaja, nepresušne tradicije i kulturne baštine Imotske krajine te cijele Dalmatinske zagore i Zapadne Hercegovine.

Nakon hrvatske himne i minute brecanja slivanjskih zvona sa zvonika slivanjske crkve Presvetog Trojstva za sve pokojne hrvatske (slivanjske) branitelje, kao i za sve Slivanjce i Slivanjke, gangaše i gangašice, nazočne je blagoslovio i molitvu u zajedništvu sa gangašima i pukom izmolio fra Zoran Kutleša.

Na smotri gange nastupilo je 11 gangaških skupina, čule su se razne nazdravice. Pristigli su brojni raseljeni Slivanjci iz mnogih mjesta diljem Hrvatske, daleke tuđine, čak i iz Kanade, Australije i Amerike, kako bi, uz pjesmu i vino od slivanjskog trnjka, okatice, zagangali onu dragu, srcu milozvučnu pismu, uz koju se nekada rađalo i umiralo, radilo i slavilo, vjenčavalo i zabavljalo.

Stručni ocjenjivački sud (Milan Kustura, Ruža Lozina i Ivan „Zele“ Radalj) koji je strpljivo slušao gangu od ranih večernjih sati pa sve do iza pola noći, donio je i odluku da se prva nagrada u muškoj gangi dodjeli Gangašima Grude – Grudska ganga, druga Vinkić i društvo (Ante Vuletić i Grudska ganga) te treća nagrada Ravlić i prijatelji „Slivno i Zmijavci“. U ženskoj gangi prva nagrada pripala je gangašicama Bile ruže Bušanje, druga gangašicama Zvuci kamena i krša a treća Bile ruže imotske.

Ne biti na Gangafestu Slivno, znači ne doživjeti Slivno u njegovoj duši. Tradicija gange koja se nastoji očuvati na ovoj smotri, sve se rjeđe čuje, ali ova Slivanjska smotra gange i običaja, iz godine u godinu, prelazi okvire Imotske krajine. To je samo mali dio prekrasnog ugođaja dvadesetog Gangafesta Slivno 2022. koji je prvi pozdravio načelnik Runovića Mario Repušić, a svoj blagoslov uputio fra Zoran Kutleša u ime župnika Slivna fra Željka Tolića, kojemu su Slivanjci u ovoj prigodi darovali umjetničku sliku kao zahvalu, a preuzeo ju je njegov brat Zdeslav.

Smotri Gange nazočili su u ime Splitsko-dalmatinske županije pročelnici Anđelko Katavić, Stipe Čogelja i Ante Šošić koji je nazočne pozdravio riječima: „Ganga je hrvatski i imotski identitet, kulturna vrijednost, ona čuva identitet i imotsku iskru i Slivanjci su prekrasni čuvari ove posebne umjetničke baštine, neka  ganga „to putovanje kroz vrijeme“ doživi i svoju pedesetu obljetnicu“ – poručio je Šošić, proglasivši otvorenim jubilarni dvadeseti „Gangafest Slivno“.

Stariji gangaši drže da se današnja mladež pomalo podsmjehuje gangi, ali ipak jedan dio mladosti nastoji sačuvati ovaj prelijepi običaj od zaborava. Osim gangaških skupina i zaljubljenika u gangu, u Slivnu su se okupili i brojni turisti, koji već tradicionalno usklađuju svoje godišnje odmore s Gangafestom.

Gangu je priredila Udruga Mladih, pod pokroviteljstvom SDŽ i Općine Runovićuz pomoć brojnih slivanjskih sponzora i obrtnika, a program su vodili Ivana Matković i Ivica Prgomet – Paškić. Nakon bogate tombole, za kraj prelijepe večeri Dragica Zeljko, kao posebna gošća krasnoslovila je monolog „Drvarice, grmarice“ iz svog romana Vrdolska žeđa.

Zatim je slijedio nastup klape Cambi, uz pjesmu i ples, veselilo se do jutarnjih sati, uz jedan „splitski bend“. Prije početka Gangafest Slivno, tradicionalno je priređen i kratki dječji igrokaz Duška Mucala.

Ono što krasi Slivno i Slivanjce svakako je njihovo gostoprimstvo i plemenitost te je tako nastala ona poznata ganga:

„Selo Slivno u cara te nema,

a Žlibine u tri kraljevine.“

„Selo Slivno u četiri reda

iz daleka ko Pariz izgleda.“

Dragica Zeljko Selak