izvor: apoliticni.hr

Opet nam stiže zahlađenje

Sljedećih nekoliko dana bit će uglavnom sunčano i ugodno vrijeme uz temperature zraka koje će se u cijeloj  regiji kretati uglavnom od 11°C do 20°C.

Vjetar će u petak nakratko okrenuti na južne i jugoistočne smjerove, što je uvod u jaču zimsku promjenu vremena koja stiže za vikend.

Naime, između subote i utorka nad naše područje stići će osjetno zahlađenje, što će donijeti i povremene snježne oborine, osobito u gorskim dijelovima regije, gdje je moguć obilan snijeg – objavljeno je na stranici Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna.

Iako su protekla dva zimska mjeseca više ličila na malo hladniju jesen, do kraja kalendarske zime ostalo je skoro mjesec dana, tako da su svakojaka iznenađenja moguća.

   Ove zime na imotskom području i to samo u brdskom dijelu iznad   500 metara nadmorske visine bilo je nekoliko centimetara snijega.

   Prema dugoročnim prognozama zahlađenje bi moglo doći i u svibnju! To svakako nije dobro jer je vegetacija u punom tijeku.

    U knjizi prof. Ante Ujevića“ Imotska krajina „ ima jedan zanimljiv podatak da je u noći između 7. i 8. kolovoza 1888. godine  u Imotskom  bila tolika niska temperatura i vrlo hladno vrijeme a da je po okolnim brdima pao snijeg.

    Ono u što se klimatolozi slažu je da ćemo imati svake godine sve više temperature i sve manje padalina.Ono što još nije dobro a to su ekstremi i kod kiše i kod snijega i kod jakih vjetrova.

 Svakako da je tome najviše kriv čovjek uzrokujući  nagle  klimatske promjene!