Otvorenje Posjetiteljskog centra “Akademik Josip Roglić” u Župi Biokovskoj

Javna ustanova Park prirode Biokovo na prigodnoj će svečanosti otvoriti Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ u zgradi bivše škole u Župi Biokovskoj, u petak 14. listopada u 11.00 sati. Otvaranjem ovog centra završava projekt „Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo“ koji je financiran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa “Konkurentnost i kohezija
2014 – 2020″ te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Akademik Josip Roglić (1906-1987)

Posjetiteljski centar „Akademik Josip Roglić“ nosi ime svjetski priznatog geografa, geomorfologa i istraživača krša (rođen u Župi 14. ožujka 1906., umro u Zagrebu 18. listopada 1987.) i trebao bi omogućiti održivi razvoj Biokova s njegove sjeverne strane te ujednačen razvoj svih općina u Zabiokovlju.
U sklopu svečanog otvorenja održat će se i završna konferencija projekta.

Natpis na kući na Čuliji

Inače, Hrvatsko planinarsko društvo “Sveti Jure” iz Zagvozda imenovalo je u čast našega znanstvenika Planinarsku kuću “Akademik Josip Roglić” na Čuliji, 900 metara nad morem. To je kamena dvokatnica uređena za planinarske potrebe, udaljena sat i pol hoda od Župe, od akademikove rodne kuće u zaselku Roglići počinje pristupni put do kućice u parku prirode. Nad njom je vrh Sutvid (1332 m.n.v.) i najveći rezervat mješovite šume biokovske jele i bukve (Sutvid – Budina – Briza – Kimet – Knjič).

Planinarska kuća na Čuliji

Kuća ima dva kata, prizemlje je blagovaonica, potkrovlje je skupna spavaonica koja može primiti 10 osoba, uz kuću je pitka voda iz čatrnje – kamenice. Dvadesetak metara od kuće se nalazi i stara sprema u kojoj se kuhalo, a uređena je u planinarskog skloništa koje je otvoreno tijekom cijele godine.

Pogled na Župu s Čulije