Panel rasprava „SafetyNet – Bitka za sigurnost“ u Imotskom

Preventivni projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske „SafetyNet – Bitka za sigurnost“ nastavio se danas aktivnostima na području Imotskog. U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta u Imotskom održana je panel rasprava i informiranje građana o sigurnosti na Internetu i računalnim prijevarama.

Nakon sjednice Vijeća za prevenciju, Imotski je danas bio domaćin panel rasprave vezane uz računalnu sigurnost. Na panel raspravi sudjelovali su Ivna Poljak Marunica, policijska službenica koja je stručnjakinja za kibernetičku sigurnost, načelnik Postaje granične policije Imotski Tihomir Nenadić i Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije. Na samom početku načelnik Nenadić je pozdravio sve nazočne i zahvalio se na potpori u organizaciji rasprave i informiranja građana. Za vrijeme trajanja informiranja, policijski službenici za prevenciju bili su u gradu uz mobilni preventivni centar policije i građanima dijelili informativne materijale kako preventivnih projekata „SafetyNet – Bitka za sigurnost“ i „WEB heroj“. Preventivne aktivnosti sumjerene su informiranju i savjetovanju građana o opasnostima na Internetu i načinima kako se zaštititi. Građani su rado pristupali policijskim službenicima i razgovarali s njima o značaju sigurnosti kako u realnom, tako i u virtualnom svijetu.

 Uz sudjelovanje članova Vijeća za prevenciju i njihovih partnera, na panel raspravi bili su i ravnatelji škola, predstavnici žurnih službi i svi koji su željeli više saznati. S obzirom na nazočnost djelatnika škola, razgovaralo se i o sigurnosti djece na Internetu i činjenici da moramo s djecom razgovarati i upućivati ih u opasnosti na mrežama.

Uspješno smo inicirali da tema računalne sigurnosti svakako postane dio svakodnevnog promišljanja i to posebno u cilju podizanja razine sigurnosti na Internetu. Sudionici panela iskazali su interes uz navođenje osobnih primjera od rizika u poslovanju do rizika kojima su izložena i djeca. Poseban je naglasak stavljen na potrebu informiranja roditelja i djece, a sve kako bi shvatili opasnosti koje vrebaju na Internetu i društvenim mrežama i kako bi oštećeni događaje prijavili policiji i zatražili pomoć. Želimo da i na ovaj način točne informacije na koji način se zaštititi, kako zaštititi našu djecu, ali i izbjeći mogućnost da budete prevareni, dođu do svakog građanina Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2024. godine.

Tijekom panela govorilo se i o konkretnim primjerima iz prakse iz kojih je lako zaključiti da je lako biti prevaren, s obzirom na ustrajnost i blagoglagoljivost onih koji nam navodno nude odličnu zaradu ili romantičnu vezu. Različite vrste prevare svakako se baziraju na krađi podataka, kako osobnih, tako i podataka o računima i slično. Opreza nikad dovoljno, zbog toga oprezno prije klika.

Konačan zaključak bio je da svakako treba ustrajati u informiranju građana, proširivati znanja koja imamo i oplemenjivat ih novim informacijama.

Izvor: PU SD