Posveta kipa bl. Stepinca i špilje Gospe Lurdske u posuškim Vinjanima, oproštaj od fra Joke Blaževića

Na blagdan svete Brigite, 23. srpnja na svetoj misi na vanjskom oltaru u župi svetoga Josipa u Vinjanima, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski monsinjor Petar Palić blagoslovio je vanjski oltar, kip blaženog Alojzija Stepinca, ali i špilju Gospe Lurdske.

Uz koncelebraciju svećenika župnika iz posuškog dekanata i drugih svećenika, biskup Palić je predslavio svetu misu. Biskup Palić je istaknuo da mu je drago što je u Vinjanima i što traže zagovor hrvatskih blaženika i mučenika, Gospe i svete Brigite. „Oltar je mjesto na kojem mi vjernici prinosimo Isusovu nekrvnu žrtvu. Oltar je i simbol prisutnosti Krista među nama i zato uvijek kada slavimo žrtvu Kristovu, slavimo je s vjerom da je On sada i za nas prikazuje, da se On sada za nas prinosi, prinosi Ocu nekrvnu žrtvu za naše spasenje“, kazao je biskup Palić u uvodu svete mise. U svojoj homiliji istaknuo je da će blagosloviti oltar, kip i špilju koju su vjernici podigli kao znak ili zavjet ili zahvalu Gospodinu za posebne darove koje je Gospodin učinio u životima. „Kada u našem vjerničkom poimanju govorimo o blagoslovu, u vjerničkom smislu znači zazivati Božju pomoć, njegovu milost i snagu u naš život, u ono što jesmo, što živimo“, kazao je biskup Palić. Istaknuo je da nam Crkva danas stavlja na razmatranje i kao uzor život svete Brigite. „Sveta Brigite švedska je zaštitnica Europe. Iako nismo dio Europe, danas molimo za Europu, za sve one koji donose odluke kako bi znali poštivati ono kršćansko, onaj kršćanski identitet. Po kome je ili nije Europa kršćanska. Po onima koji u njoj žive. Dakle, i nama samima. Sveta Brigite iako je živjela u 14. stoljeću ona i danas ima puno poručiti. Udala se za mladog princa, imala je osmero djece od koje se jedno časti kao svetac. S deset godina je čila propovijed o muci našega Gospodina i sljedeće noći je vidjela Isusa oblivenog krvlju kako joj govori o svojoj muci.

Brigita je osjetila u svom srcu poziv da se odrekne svoga bogatstva i živi asketski. Postala je članica trećeg franjevačkog rata koji se doživotno obvezuje živjeti one evanđeoske vrijednosti koji je živio sveti Franjo. Iz te želje sve više slijediti Krista, utemeljila je redovnički red posvećen Predragocjenoj krvi Kristovoj. Ostala je udovica u 31.-oj godini, iskusila je tugu da joj je dvoje djece umrlo u djetinjstvu. I zato je gajila posebnu pobožnosti prema Žalosnoj Gospi. Upravo je u Kristu pronašla utjehu. U dobi od 41.-e godine, Krist ju je pozvao da osnuje posebnu redovničku zajednicu prvenstveno od žena kako bi oživjela Crkvu. Posvetila ju je Presvetom Spasitelju. Počela je osnivati samostane, ali ona neće vidjeti niti jednu redovnicu odjevenu onako kako se one danas odijevaju. Iako je čeznula biti redovnica, nikada nije bila Bogu posvećena kao redovnica po svetim evanđeoskim zavjetima. Papa Ivan Pavao II. ju je proglasio suzaštitnicom Europe. Papa je tada rekao da ona nije uzor smo onim ženama koje žive u Bogu posvećenom životu, nego i uzor onima koji žive u braku, jer oni imaju zahtijevan i odgovoran posao odgoja, a kršćanska obitelj upravo po onome što je ona proživjela osjeća da im je sveta Brigita bliska. Ona i njen suprug su uživali u bračnom životu u kojem je bračna ljubav bila povezana s intenzivnom molitvom, čitanjem i razmatranjem Svetoga pisma, s odricanjem i karitativnim djelovanjem. Ona je imenovana suzaštitnicom Europe u odlučujućem povijesnom trenutku, a to je trenutak kada Europa proživljava duhovnu krizu identiteta u kojoj se pokušavamo smjestiti i redefinirati bez Boga. Sveta Brigita podsjeća sve nas da naše vrijednosti i naše dostojanstvo ne proizlazi od onoga što društvo od nas čini, ili onoga što mi proživljavamo u smislu vlastitoga uspjeha ili onoga posla kojega obavljamo.

Za sve koje se osjećaju izgubljenima, iskorijenjenima, koji su daleko od doma, sveta Brigita svjedoči da gdje god se kršćanin nađe može ostati u trajnom domu i vječno donositi plod samo ako smo ukorijenjenu u Kristu. Ništa se od onoga što je Brigita ostvarila u svom životu ne bi dogodilo da nije ozbiljno shvatila riječi iz današnjeg Evanđelja: Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogorod. Bez mene ne možete učiniti ništa“, kazao je između ostalog biskup Palić.

Na kraju svete mise, don Joko se zahvalio Bogu na ovom danu i svim danima. Istaknuo je da crkva u Vinjanima ima zaokruženu svetu obitelj s kipom svetoga Josipa, špiljom Gospe Lurdske i križom s Kristom. „Ovdje se srce ostavlja, ali ovdje se srca i ispunja“, kazao je don Joko. Zahvalio je svima koji su pomogli, posebno Željku Pavloviću koji je najviše pomogao, te Josipu Jozi Galiću Meši i Josipu Joki Galiću koji su ugradili sve do jedan kamen prostora oko crkve. Biskup Palić je istaknuo i trećeg Josipa – Joku. „Njemu želim zahvaliti za sve što je učinio i doprinio u ovih 26 godina i za njegovo djelovanje i angažman. Sve ovo što je ovdje učinjeno ostavlja jednu lijepu sliku ove župne zajednice i svih vas koji zajedno radite i imate se čime dičite. Župne zajednice nemaju ovako lijepe i vrijedne oltare. Imate se s čime dičiti. Hvala vam što molite i podržavate svoje svećenike. Hvala vam što se žrtvujete za njih. Hvala vam što ste im blizu i suradnički otvoreni. Nadam se da ćete jednako tako kao što ste prije 26 godina primili don Joku, primiti i sljedećeg župnika i biti suradnički otvoreni. Kada mi kažu da ne premještam župnika jer je dobar, onda im znam reći da ne budu sebični i dopuste i da drugi osjete tu dobrotu.

Oni koji kažu neka ide i na vrh glave nam je, ja kažem – otići će. Prema tome i jedni i drugi trebaju biti zadovoljni. Ono što je važno, da mi kao Crkva živimo u zajedništvu, u međusobnoj ljubavi, poštovanju i podršci i da svi zajedno ostvarujemo ono što nam je Krist ostavio u zalog. Dio toga je na svoj način učinila i današnja svetica, a to je izgrađivati Kristovo kraljevstvo. Njegovo kraljevstvo nije imaginarno. Gdje god je ljubav, poštovanje, međusobno pomaganje i otvoreno srce jednih prema drugima, tu je a djelu Kristovo kraljevstvo. Počnimo od malih sredina u kojima se krećemo i onda ćemo rasti u tom zajedništvu. Neka nam zagovor svih svetaca, današnje svetice pomogne da iz dana u dan svojim životom budemo bliže Kristu“, zaključio je biskup Palić.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)