Predstavljanje knjige “Nakličke užance” Miljenka Vrkića

Društvo Poljičana Sveti Jure Priko objavilo je knjigu Nakličke užance Miljenka Vrkića. Autor je rođen 4. lipnja 1944. na Naklicama (mještani kažu “na” a ne “u”). Osnovao je udrugu Poljički soparnik koja je zaštitila zemljopisno podrijetlo toga tradicijskog jela. 2018. je pokrenuo mrežnu stranicu www.naklice.hr. Nastavljajući se na etnografske zapise don Frane Ivaniševića, Joze Vrkića te rukopis Radoslava Paveškovića (1924. – 2009.), Miljenko je u četiri poglavlja zapisao običaje (užance) i igre – usporedno na lokalnom dijalektu i književnom standardu – te oko tisući izreka i poslovica te rječnik sa 7 tisuća riječi.

U suorganizaciji Centra za kulturu Omiš i Gradske knjižnice Omiš, u Mjesecu hrvatske knjige, knjiga će biti predstavljena u dvorani Ilirskog sjemeništa Priko u petak 4. studenoga 2022. u 20 sati.

O knjizi će govoriti poljički knez Petar Rodić, dr. sc. Nada Babić i Petar Buljević, program vodi Sandra Barčot, u glazbenom dijelu nastupit će Pučki pivači Tugare i Kulturno-umjetnička udruga Mosor Gata.