Predstavljen roman dr. Josipa Bage

U dvorani Pučkog otvorenog učilišta u četvrtak je predstavljena knjiga “Bura na Modrom jezeru” autora  prof. dr. Josipa Bage, poznatoga zagrebačkog gastroenterologa u mirovini. Kao dijete Imotskoga, dijete Modrog jezera, dr. Bago je prema iskustvima svojih najbližih vjerno prenio u knjigu događaje nekih teških  vremena tijekom 20. stoljeća, poistovjećujući ih sa svojim roditeljima, stričevima, djedom, susjedima. Manirom vrsnog pisca ovaj poznati liječnik vrlo transparentno je opisao te događaje.

Knjigu su u dobro popunjenoj dvorani osim autora predstavili njegov prijatelj i kolega dr. Damir Eljuga i  fra Jozo Grbavac. U glazbenom programu pjevala je imotska ženska klapa Neviste, ulomke je čitala Anđela Žužul.

Foto: Radio Imotski

Josip Bago rođen je 18. travnja 1952. u Imotskom, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U Zagrebu je diplomirao na Medicinskom fakultetu, gdje je bio i profesorom. Specijalizirao se i u SAD-u, autor je većeg broja stručnih i znanstvenih radova. U rukopisu ima i knjigu stihova Iščekivanja.

Roman je objavila Medicinska knjiga iz Zagreba s najavom: “Voda je izvor života. Ljudski su bivci od pamtivjeka nicali i živjeli uz vodu. Od pamtivijeka gradili su se domovi i nastanjivalo se uz vode. Rijeka Vrljika protječe kroz široko polje hraneći životnim sokovima okolni krški krajolik. Sa sjeverne se strane, uz polje, postupno izdižu krševiti obronci na kojima se smjestio Grad. Ovako knjigu započinje naš autor dr. Josip Bago. Događaji i osobe u ovoj knjizi dijelom su istiniti, a dijelom su nadopričani prema obiteljskim i drugim pričama.”