Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Predstavljena Kovačićeva knjiga o Medovu Docu

U velikoj predavaonici Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu 14. lipnja održano je predstavljanje knjige prof. dr. don Slavka Kovačića Medov Dolac – od zagvoške kapelanije do samostalne župe.

Knjiga je posvećena povijesti mjesta Medov Dolac i tamošnje župe sv. Roka. Povod njezina nastanka bilo je svečano slavljenje 250. obljetnice izgradnje medovačke crkve Sv. Roka (1760./2010). Povijest ovog mjesta i njegove župe autor obrađuje kroz 11 poglavlja s mnoštvom zanimljivih detalja o životu ljudi ovog mjesta, o njihovim duhovnim pastirima, o njihovim kapelama i crkvama, o zapisima u Matičnim knjigama i Stanju duša, o duhovnim zvanjima, muškim i ženskim. Knjiga nam usput govori o prošlim vremenima u kojima se, unatoč svemu, od početka 18. stoljeća pa gotovo sve do danas, živjelo i opstajalo na prostoru Medova Doca. Sve je to napisano na temelju izvornih vrela iz nekoliko važnih naših domaćih, ali i inozemnih arhivskih fondova i zbirki, popraćeno preslikama izvornih dokumenata, brojnim fotografijama i svjedočanstvima.

Knjigu su predstavili don Matko Džaja, prof. dr. don Marko Trgorlić, doc. dr. Ivan Matijević i arh. Petar Matković, uz pozdravni govor dobrodošlice medovačkog župnika don Marija Čaglja. Na samom kraju, autor, don Slavko Kovačić govorio je o nastanku knjige, zanimljivostima koje su pratile njezino nastajanje, zahvalivši pri tom predstavljačima, suradnicima, prisutnima kao i domaćinu KBF-u na ustupljenom prostoru i župi sv. Roka – nakladniku ove knjige.

Knjiga će biti predstavljena i za blagdan sv. Roka u Medovu Docu ovog ljeta.