Nedjelja , 10 prosinca 2023

Predstavljena zbirka stihova Miroslava Gudelja Velage

U Ustanovi za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“ u Rakitju u Zagrebu u četvrtak, 16. 11. 2023. predstavljena je prva zbirka stihova „Otvorenim očima promatram svijet – Ispovijest boema“ poginuloga hrvatskog branitelja, „Tigra“ Miroslava Gudelja Velage “Migija”, rođen 1970. i koji je pri obrani Iloka ubijen u Šarengradu 4. listopada 1991. godine na početku Domovinskog rata. Njegovi posthumni ostaci ekshumirani su 1998. i preneseni na groblje sv. Ane u rodnim Poljicima. Tada je u njegovoj odori pronađena njegova posljednja pjesma Pismo bratu u Poljica, koju je napisao tog jutra prije pogibije. Miroslav je počeo pisati pjesme kao srednjoškolac krajem osamdesetih godina i one su tek ove godine ukoričene u prvu njegovu knjigu, na poticaj rođaka Ranka Loze, pripadnika 4. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Knjigu su objavili Udruge veterana 4. GBR i 1. GBR i dijelit će se besplatno posjetiteljima na predstavljanjima, uz dobrotvorni prihod za tiskanje njezina drugog izdanja.

Književnica Nevenka Nekić je uredila i lektorirala zbirku za tisak napisavši pogovor “Kanconijer mladosti i smrti” istaknuvši mladenačke ideale slobode u Miroslavovu stihu “U meni teče vrijeme snova”, zaključivši svoj zapis: “… Sutra će poginuti i u zemlju ponijeti pjesmu koja obilježava ne samo Miroslava i hrvatsku žrtvu, nego svaku žrtvu za ideale i time se on postavlja kao građanin svijeta…”.

Na početku predstavljanja knjige u punoj dvorani “Tigrova” Sara Mustapić je otpjevala hrvatsku himnu, program je vodio glumac Vedran Mlikota, koji je čitao više pjesama, a u glazbenom programu nastupila je klapa “Imota”, otpjevavši tri pjesme, među kojima i “Pismo bratu u Poljica” koju je uglazbio Tino Žužul. O knjizi su govorili, u ime domaćina, profesor Ervin Škacan, ravnatelj Ustanove za sveobuhvatnu skrb “Tigrovi”, u ime nakladnika Borislav Lapenda – Lav, predsjednik Udruge veterana 4. GBR, o Migijevoj obitelji sa četiri brata pričao je Branimir Gudelj Velaga, o Miroslavovu kratkom ratnom putu govorio je Ranko Lozo, a na kraju je tekst profesorice Nevenke Nekić pročitao Marko Biočić Buco.

Klapa “Imota” (Foto: Udruga Tigrovi)

Predstavljanje knjige Miroslava Gudelja Velage bit priređeno u Splitu, Imotskom i drugim mjestima.

I dok padam ja se dižem

u pomoć vas moram zvati

uvijek prvog drugi stiže

gdje će zadnji život dati.

Miroslav Gudelj Velaga – Migi