Utorak , 28 studenoga 2023

Proložac: Obred primanja i obećanja u Franjevačkoj mladeži

Usprkos epidemiji koronavirusa i svakodnevnih ograničenja  6. nedjelja kroz godinu, dana 14.veljače na posebno svečan način obilježena je u župi  sv. Mihovila u Prološcu.  Tijekom župne svete mise u crkvi posvećenoj prološkom nebeskom zaštitniku sv. Mihovilu dvadeset i troje djevojaka i mladića sudjelovalo je na obredu primanja i obećanja u mjesnom bratstvu Franjevačke mladeži istoimene župe.

Pred mjesnim župnikom fra Vinkom Gudeljom, inače i duhovnim asistentom mjesnog bratstva Frame te predsjednicom Danijelom Cvitanović osam mladih primljeno je u Framu, a njih 15 dalo je prva obećanja. 

Za vrijeme propovijedi župnik fra Vinko Gudelj naglasak je stavio na osobni rast u vjeri čiji je početak stupio nakon krštenja, a potom pričesti i krizmom. Pozvao je sve mlade framaše da iako suočeni sa svakodnevnim izazovima budu uvijek aktivni u življenju Riječi Božje.  

Fra Vinko je u propovijedi potaknuo famaše da budu svjedoci u ovom svijetu, teže svetosti te biraju put poput svetog Franje koji će im ispuniti srce, jer mijenjajući sebe mijenjaju svijet, a za to je potrebno mnogo odricanja i žrtve koje kroz molitvu idu lakše s Bogom.

Za vrijeme svete mise koju su animirali članovi Franjevačke mladeži pjevao je Mješoviti zbor župe Proložac pod ravnanjem s. Terezine Bašić.

Franjevačka mladež u župi Proložac osnovana je 1998.godine, a kroz generacije kroz nju je aktivno sudjelovalo nekoliko stotina mladih uglavnom srednjoškolaca djelujući u brojnim sekcijama slijedeći put sv. Franje.

Članovi Franjevačke mladeži župe Proložac