Proslavljena Velika Gospa u “Zelenoj katedrali”

Svetkovina Velike Gospe svečano je proslavljena u ponedjeljak 15. kolovoza u Gospinu svetištu na izvoru rijeke Vrljike u imotskoj župi sv. Mihovila arhanđela u Prološcu. Na središnjem misnom slavlju okupilo se nekoliko tisuća vjernika. Misa je služena na otvorenom prostoru, tzv. Zelenoj katedrali, a predvodio ju je prof. don Marko Trogrlić svećenik Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj i kapelan pri Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj te redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu uz koncelebraciju fra Zorana Kutleše, imotskog gvardijana i župnika, prološkog župnika fra Vinka Gudelja te još nekoliko svećenika.
U propovijedi je Trogrlić istaknuo važnost vjere hrvatskog naroda koji je pomoću vjere u Isusa Krista i njegovu Majku prebrodio sve nedaće koje su ga pratile cijeli niz stoljeća. Upravo u najtežim trenucima smo se kao narod podizali hrabro na noge, a sve uz pomoć Majke Božje. I sada nam istinska, a ne paradna vjera u Boga i Crkvu može pomoći da kao aktivni vjernici i građani konstruktivno djelujemo boreći se za svoja prava kao katolici i Hrvati.

U jutarnjim satima, na dan Velike Gospe od ranih jutarnjih sati pristizale su kolone hodočasnika, napose onih mladih prema svetištu na izvoru rijeke Vrljike i u Zelenu katedralu. Prvo misno slavlje bilo je služeno u pet sati na Opačcu , na mjestu bivše benediktinske opatije. Nakon toga služene su mise svakog sata.
U prigodi Velike Gospe izašao je i župni list “Proložac” koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.
Blagdanom Velike Gospe župa Proložac slavi blagdan svoje suzaštitnice i Dan općine.