Raštika ili rašćika (Brassica oleracea) je dvogodišnja zeljasta biljka dobro razvijenog vretenastog korijena. Stabljiku spiralno obavijaju listovi koji na vrhu čine rozetu, a beru se tijekom cijele godine.Najviše se kuha u jesen i zimu. U Imotskoj krajini je jako cijenjena i uzgaja se od davnine zbog njenih skromnih zahtjeva uzgoja. Predstavljala je dragocjenu hranu u borbi protiv gladi i njezino sjeme brižno je čuvano. Podnosi visoke ljetne temperature i sušu te snijeg i niske temperature zimi. Bogata je vitaminima i mineralima. Tradicionalno se priprema kao varivo sa suhim mesom čija je priprema jednostavna, s užitkom se jede i uživa u okusu. Posebno je cijenjena u SAD gdje kažu da je najskuplji pijat hrane. U Tijarici i Grudama imamo posebno organizirana jela ili festivale s glavnim sastojkom raštike.
Raštika ili rašćika je Imotski odhranila i spasila od gladi.Posebno su vrijedne njene nutritivne vrijednosti.
Blago onom tko ove jeseni ima raštike u svom vrtu!