Utorak , 28 studenoga 2023

Retrospektivna izložba Petra Ujevića u Slavonskom Brodu

U Likovnom salonu ‘”Vladimir Becić” u Slavonskom Brodu otvorena je izložba “Skulpture i akvareli” akademskog kipara Petra Ujevića. Izložbu je otvorila Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskoga Broda.

Ujević se brodskoj likovnoj publici predstavlja s trideset skulptura i dvadesetak akvarela i akvareliranih crteža. Izložba je svojevrsni presjek kipareva djela i stanovita je mala autorova retrospektiva koja obuhvaća skulpture s kraja devedesetih 20. stoljeća do jednog rada iz 2022., zrcaleći zbijenost forme, elementarnost i duhovitost njegova likovnog izraza. Kipovi su izrađeni u kombiniranoj tehnici, uz metal, drvo i glinu koristi i gips, žicu, stiropor…

Ujević je i prije u Brodu bio izlagač ali na skupnim izložbama, tek s nekoliko skulptura. Učenik profesora Branka Ružića zaintrigirao je svojim radovima i samostalna izložba kojom bi se pružio cjelovitiji uvid u Ujevićev opus bila je samo pitanje vremena i njome svjedoči da mu je svijet više vedra, poetska negoli ozbiljna predstava – istaknuo je kustos izložbe Branimir Pešut, odajući da je Petar pripadnik “stare umjetničke prakse”, kako nyvodi i povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže u kiparevoj monografiji.

Izložbu možete pogledati udo 24. studenoga u Likovnom salonu Vladimir Becić.

Foto: Likovni salon Vladimir Becić