Rezultati lokalnih izbora u Imotskoj krajini

Kao i u cijeloj Hrvatskoj tako su 16. svibnja i na imotskom području održani lokalni izbori. Birali su se načelnici općina, odnosno gradonačelnik Imotskog, te vijeća po općina ma kao i Gradsko vijeće grada Imotskog. Naravno, biralo se i župana te Županijsku skupštinu. Prema još uvijek neslužbenim rezultatima, evo i konkretnih pokazatelja:

Za gradonačelnika Grada Imotskog Ivan Budalić HDZ dobio je 2.191 ili 49.1 posto glasova izišlih na birališta, a njegov protukandidat Bruno Rebić kao nezavisni 1400 ili 31 posto. Ivanu Budaliću za apsolutnu pobjedu nedostajalo je 12 glasova. Dakle, u drugi krug za 14 dana idu Ivan Budalić i Bruno Rebić. 

Za načelnika Lovreća izabran je kandidat HDZ-a Petar Petričević koji je dobio 602 glasa. Dosadašnja načelnica Anita Nosić kao nezavisna 368.

Za načelnika općine Podbablje ide se u drugi krug i to Ivan Karin kao nezavisno koji je dobio 1.169 glasova te Josip Šerić HDZ koji je dobio 1.029.

Za načelnika općine Lokvičići i Zagvozd dosadašnji načelnici nisu imali protukandidata.

Za načelnika općine Cista Provo ponovno je izabran Bože Ćubić HDZ koji je dobio 778 glasova. Njemu najbliži bio je Zvonimir Čondić Most s 334 glasa.

Za načelnika Proložac najviše je glasova dobio dosadašnji načelnik Mate Lasić kome je nedostajalo 5 glasova za apsolutnu pobjedu. Lasić je dobio 1.006 ili 49.8 posto, a njegov najbliži protukandidat Toni Grbavac Garac 666 ili 32.9 posto. Dakle u drugi krug idu Lasić i Grbavac Garac. 

Za načelnika Runovića pobijedio je dosadašnji Mario Repušić nezavisni s 890 glasova. Njemu najbliži bio je Petar Bitanga HDZ s 469 glasova.

Za načelnika Zmijavaca najviše glasova dobio je Mijo Šuto 433, a njemu najbliži bio je Mate Todorić nezavisni s 301 glasom. Obojica za 14 dana idu u drugi krug.

Dakle,  u drugi krug 30. svibnja ide se za gradonačelnika Imotskog te načelnika općina Zmijavci, Proložac i Podbablje. Tada, naravno se ide od početka, a kandidatima predstoje dva tjedna da se što bolje priprema za izbornu utrku.