Škola gange u Zagrebu

Povodom obilježavanja 20 godina donošenja UNESCO-ve Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Udruga kralj Tomislav kao glavni organizator sa suorganizatorima pokreće prvu Školu gange u Zagrebu. 

Uslijed brojnih izazova s kojima se suvremeno društvo nosi, kao što su pad nataliteta, ugroženost sela ili iseljavanje, zanemaruje se, zaboravlja i sve manje cijeni kulturno-povijesna tradicija. Upravo zbog toga, inicijatori pokreću Školu gange kojoj je cilj očuvati tradiciju dinarske zone – Dalmatinske zagore i Hercegovine, ali i pridonijeti razumijevanju vlastitog identiteta Hrvata iz navedenih krajeva. 

Gangi kao takvoj pristupit će se kroz više aspekata, kako s teorijskog, tako i praktičnog, a u svakom slučaju – zanimljivog. Da tako bude, pobrinut će se predavači Škole, vrsni poznavatelji gange, koji su svoje znanje i vještine naslijedili od svojih predaka, a nastavili njegovati pridružujući se gangaškim sekcijama u sklopu kulturno-umjetničkih društava. 

Jure Miloš, voditelj predavača Škole tvrdi kako je ganga duša hercegovačkog čovjeka, jer je u njoj sve opjevano. „S gangom se rađalo, živilo i umiralo. Tako i danas kod onih koji ju pjevaju, vole i savjesno baštine. Ona je himna našeg kraja.“

Škola gange u Zagrebu s radom započinje 21. listopada i traje do 22. studenoga 2023. Ona okuplja sve, od 16 do 66 godina. Ako želite više naučiti o gangi, ovo je jedinstvena prilika za vas!

Upisi u prvu generaciju polaznika su besplatni.

Škola gange povezat će vas s vašim korijenima, podsjećajući vas tko ste i odakle dolazite!

Službeni organizator projekta je „Udruga kralj Tomislav“, zajedno s partnerima Općinom Cista Provo, Općinom Šestanovac i Kulturnom udrugom sveti Jure.

Više informacija o Školi gange i upisima možete dobiti na Facebook profilu te e-mail adresi udruga.kralj.tomislav@gmail.com.