Smokve

Malo koje kućanstvo na našem području nema stabala smokava. Ove godine su unatoč suši  izuzetno dobro rodile a i kvaliteta je odlična. Evo nekoliko zanimljivosti u vezi smokava.

   Smokve bilo svježe ili sušene  su izuzetno bogate ,  sadrže vitamine A;B;C;E i K te minerale magnezij, cink, selen, bakar, željezo, kalij, kalcij kao i lutein i karaten.

   Smokve se upotrebljavaju u narodnoj medicini još od vremena staroga Rima i Grčke  za liječenje zubobolje, grlobolje,oteklina , čireva, bradavica i kašlja. Preporučuju ih i naše ljekaruše.

      Zanimljivo je spomenuti da sušene smokve sadrže tri puta više magnezija od svježih te se preporučuju kod iscrpljenosti i pada koncetracije.

    Svježe smokve jačaju imunitet  ali u konzuminaciji zbog visokih šećera trebaju biti oprezni dijabetičari.

    Posebno su dobre za probavu u svježem stanje te u kombinaciji sa šljivama.