Malo koje kućanstvo na našem području nema stabala smokava. Ove godine su unatoč suši izuzetno dobro rodile a i kvaliteta je odlična. Evo nekoliko zanimljivosti u vezi smokava.
Smokve bilo svježe ili sušene su izuzetno bogate , sadrže vitamine A;B;C;E i K te minerale magnezij, cink, selen, bakar, željezo, kalij, kalcij kao i lutein i karaten.
Smokve se upotrebljavaju u narodnoj medicini još od vremena staroga Rima i Grčke za liječenje zubobolje, grlobolje,oteklina , čireva, bradavica i kašlja. Preporučuju ih i naše ljekaruše.
Zanimljivo je spomenuti da sušene smokve sadrže tri puta više magnezija od svježih te se preporučuju kod iscrpljenosti i pada koncetracije.
Svježe smokve jačaju imunitet ali u konzuminaciji zbog visokih šećera trebaju biti oprezni dijabetičari.
Posebno su dobre za probavu u svježem stanje te u kombinaciji sa šljivama.