Spomen na žrtve: 79. obljetnica masovnih komunističkih zločina na Bleiburgu i Križnom putu

U organizaciji HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije i Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” županijsko zaslanstvo sudjelovalo je u obilježavanju 79. obljetnice masovnih zločina komunističkog režima u Maclju, koji su ostavili bolno i traumatično razdoblje hrvatske povijesti nad nevinih žrtvama.
Položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na desetke tisuća ljudi koji su pobijeni bez suda i zakapani bez groba, od Bleiburga preko Tezna i duž Križnog puta odnosno kolona smrti.

U izaslanstvu su bili tajnik ŽO HDZ-a SDŽ i kandidat za EU Parlament Ante Mihanović, član SO HDZ-a SDŽ za branitelje Željko Pleić, tajnik ZBGŠ SDŽ brigadir Tomislav Jukić, Jozo Vidić član ZBGŠ SDŽ i ŽV SDŽ zajedno s Jadrankom Brečić iz ŽV SDŽ, Josip Čule ratni zapovjednik 1. solinske bojne /114. brigade/ i brojni članovi ZBGŠ SDŽ te članovi i simpatizeri HDZ-a SDŽ.

Misno slavlje za žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva hrvatskoga naroda ispred crkve Muke Isusove u Maclju predvodio je mons. Mijo Gorski zajedno s generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije dr. sc. Krunoslavom Novakom, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije fra Jozom Grbešom, provincijalom Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milanom Krištom, ravnateljem Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. sc. Tomislavom Markićem te ostali svećenici.

Izvor: Dragan Maretić, bitno.net