Utorak , 28 studenoga 2023

Spomenik Kažimiru Abramoviću

Danas je na 30-u obljetnicu pogibije otkriven spomenik Kažimiru Abramoviću /4.03.1968-17.09.1991./ u rodnim Biorinama, pripadniku specijalne policije BATT iz Splita.On je s još osmoricom policajaca poginuo u rujnu 1991. godine kada je srpski agresor svim snagama želio probiti liniju kod Maljkova, odnosno Hrvaca. Padam Kijeva i Vrlike bila je njihova zločinačka  zamisao da se  preko Sinja, probiju do Splita i na još jedan način odsječu i podijele hrvatski državni teritorij. Prvi koji su se tome suprotstavili bili su hrvatski policajci kao jedina organizirana snaga. Među devetoricom poginulih policajaca bili su i pripadnici policijske postaje Imotski Ivica Grubač i Bogoslav Lukić.

      Spomenik je otkrio umirovljeni general HV-a Ivan Zelić te Kažimir Abramović nećak poginulog policajca. Spomenik je u bronci napravio domaći umjetnik Josip Bosnić a financirala Općina Cista Provo.

    Prigodne govore održali su načelnik Ciste Provo Božo Ćubić, izaslanica ministra hrvatskih branitelja Ivana Serdarević Bravić, dožupan Ante Šošić i general Ivan Zelić. Vijence su položili  prvo obitelji a zatim izaslanstva Ministarstva obrane, unutarnjih poslova te ministarstvo hrvatskih  branitelja , Općine Cista Provo i Splitsko-dalmatinske županije te udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prije samog otkrivanja spomenika služena je misa u župnoj crkvi Svetoga Jure. Misu su služili župnik don Miroslav Vidović i policijski kapelan don Marko Trogrlić.