TJEDAN SJEĆANJA NA VUKOVAR I ŠKABRNJU: U Splitu predstavljeni zbornici i održane večeri domoljubne poezije

U sklopu društvene smotre „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Četvrtog gardijskog književnog kruga, priređena je u srijedu 15. studenoga u prostorijama Dominikanskog samostana u Splitu „Deseta večer domoljubne poezije“ i predstavlje je deveti zbornik pjesama pod nazivom „Vukovaru i Škabrnji – H – Momento poetika – 2023“, u kojemu je među dvadeset i sedam pjesnika zastupljeno i nekoliko imotskih pjesnika i pjesnikinja.

Zbornik domoljubne poezije „Momento poetica“ objavljen u nakladi Hrvatske udruge „Benedikt“ i Matice hrvatske, Ogranak Split, predstavio je urednik Mate Buljubašić, koji se ujedno zahvalio pjesnicima, uz dodjelu zahvalnica, riječima: „Ispjevali ste budnicu braniteljskih snova, koji ne daju da im dušmani ubiju domoljubne stihove, koji riječima slikaju duh branitelja junačkog grada, želeći rasaniti grobišta i njihove snove.“

Ove godine nije bilo dodjele nagrada, nego su svim zastupljenim autorima u Zborniku dodijeljene zahvalnice za doprinos u očuvanju i promicanju domoljubnog stiha. Tako su ovom prigodom, u još živom ozračju sjećanja na hrvatski Vukovarce i hrvatske domoljube i junake, nakon hrvatske himne u izvedbe trija „Vrelo ljubavi“ svoje pjesme krasnoslovili hrvatski branitelji i pjesnici Frano Livajić, Srećko Župić, Dragan Vranješ, Margita Bubalo, Mate Buljubašić te Jerko Mandurić, Nikiša Krpetić, Tomislav Čajkušić, Branka Mlinar, Mirko Perak, Anka Bodrožić, Danica Bartulović, Nađan Dumanić i Dragica Zeljko Selak.

Naslovnicu zbornika izradio je fotograf Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala dalmatinskih klapa Omiš. Program je animirala Ivana Čagalj Dizdar, nazočne pjesnike i publiku u ime Udruge „Benedikt“ pozdravio je tajnik Mario Popović, a u glazbenom djelu nastupio je trio „Vrelo ljubavi“.

„32. Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ započeo je u ponedjeljak 13. studenoga prigodnom riječju predsjednika Hrvatske udruge Benedikt, Radoslava Zaradića te predstavljanjem knjige dr. sc. Krešimira Ćosića, o kojoj su uz autora govorili akademik Davorin Rudolf i dr. sc. Andrijana Perković Paloš. Drugoga dana, u utorak 14. studenoga, u Franjevačkom klerikatu „o. Ante Antić“ prikazan je dokumentarni film „Praznine“ redateljice Anele Križanac te u Kinoteci Zlatna vrata nastupili su glazbenici Vinko Maroević i Majda Goluža te pjesnik Nadomir Tadić Šutra.

Program je nastavljen u četvrtak, 16. studenoga, kada je u Nadbiskupskom sjemeništu održana glazbeno-scenska večer „Hrvatska riječ koju naučih od majke“ na kojoj je predstavljen i zbornika učeničkih radova „I u mom gradu Vukovar svijetli“.

U u petak, 17. studenoga, u 16:30 sati, u Velikoj dvorani ŠC Gripe, u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja održat će se glazbeno-scenski spektakl „Plamen vukovarskog svjetla”. U subotu, 18. studenoga, na sam Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, slavit će se sveta misa za stradale u tim mjestima kao i za sve hrvatske branitelje.

Dragica Zeljko Selak