U Aržanu svečano otvoren Memorijalni centar “Josip Jović”

MEMORIJALNI centar Josip Jović otvoren je danas u Aržanu, u čast prvom poginulom hrvatskom redarstveniku i prvoj žrtvi Domovinskog rata – objavljuje Radio Imotski. Na svečanosti otvorenja Centra u Jovićevom rodnom mjestu bio je i predsjednik vlade Andrej Plenković. Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. i pogibija Josipa Jovića s početka Domovinskog rata ostala je zabilježena u suvremenoj hrvatskoj povijesti kao “Krvavi Uskrs 1991.”

Premijer Plenković istaknuo je da žrtva branitelja obvezuje sve, ne samo u izgradnji Memorijalnog centra, nego i da Domovinski rat i u obrazovnom ciklusu, ali i u biću hrvatskog naroda bude temelj svega onoga što su načela kojima nastojimo učiti naše mlade. Branitelji su nam dali slobodu koja je nezamjenljiva, najvažnija i koja nam je omogućila demokraciju i državu, naglasio je.

“Spomen na Josipa Jovića ovim Memorijalnim centrom i spomen-sobom će biti referentna točka za brojne koji će se htjeti upoznati s onim što je Josip dao za Hrvatsku i onim što su hrvatski branitelji učinili za Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je poručio da je 1991. bila prekretnica u životima mnogih, ali i u povijesti domovine.

„Napadnuti od velikosrpskog agresora, ali vođeni zajedništvom, domoljubljem, predvođeni mudrim političkim vodstvom dr. Franje Tuđmana stali smo u obranu domovine i pobijedili smo. Imali smo oružje koje neprijatelj nije imao, a to je ljubav prema domovini i snaga zajedništva…Pucanj u Josipa Jovića je bio pucanj u Hrvatsku“, rekao je Medved.

Memorijalni centar, koji će prenositi istinu o Josipu Joviću i Domovinskom ratu, financirali su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Splitsko-dalmatinska županija i Općina Cista Provo u iznosu od 896 tisuća eura.

Izgrađen je u neposrednoj blizini nove škole u Aržanu, na 300 četvornih metara, a sadrži komemorativni dio i Spomen dom Josip Jović te druga obilježja i simbole Domovinskog rata, kao i multifunkcionalnu dvoranu. Posjećivat će ga učenici iz cijele Hrvatske kako bi vidjeli gdje je rođen i odrastao junak i prva žrtva u Domovinskom ratu. Centar je dio je kataloga u kojem su Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru i srodne ustanove u Pakracu, Karlovcu i Kninu.

Uoči otvorenja Memorijalnog centra na grob Josipa Jovića položeni su vijenci i zapaljene su svijeće. U prigodnom glazbenom programu nastupili su članovi HPO Gradske glazbe Imotski.