Utorak , 28 studenoga 2023

U Dobranjama misa zadušnica za ubijene 1944. i bašene u jamu na Podima

Na Uskrsni ponedjeljak u Dobranjama je tradicijski održana misa zadušnica za hrvatske vojnike i civile koje su partizani 1944. ubili i bacili u Markovića jamu na Podima. Misu je predvodio don Gabrijel Kamber uz sudjelovanje desetak svećenika i mnoštvo vjernika, članova obitelji pokojnika iz Hrvatske i BiH. 

Don Gabrijel Kamber u svojoj je propovijedi naglasio da mi dolazimo na grobove naših pokojnih jer ne mislimo da tu sve završava. 

– Za razliku od onih koji su učinili ovaj strašni zločin vođeni mržnjom i osvetom, totalno otuđeni od Boga, uskrsli Krist nas svojim uskrsnućem spašava obiljem svoje milosti, oprosta i utjehe, pokazuje nam da grobom počinje novi život u zajedništvu s Bogom koji je jedini pravi put – istaknuo je.

Na misi su pročitana imena svih nevinih žrtava. Objavljena su na stranici Dobranje.hr

Nakon mise se u procesiji otišlo do grobnice i spomenika žrtvama u dobranjskom groblju gdje se udijelio odrješenje te se još jednom pomolilo za duše pokojnika. 

Izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije te općina Cista Provo i Lovreć, u kojem su bili zamjenik župana Ante Šošić i općinski načelnici Božo Ćubić Petar Petričević, položila su cvijeće i zapalila svijeće za sve pobijene žrtve.