Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

U PROSTORU VINARIJE MARKOTA U PLETERNICI Uz blagoslov vinove loze i druženje svečano obilježili Vincekovo

I ove je godine u prostoru Vinarije Markota u Pleternici, u sklopu tvrtke Vina Markota, na svečan način obilježen blagdan sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara. Čelnik tvrtke Marinko Markota pozdravio je poslovne partnere, prijatelje i vinoljupce iz svih krajeva Hrvatske te predstavnike Grada (zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić), Županije (županica Antonija Jozić i njen zamjenik Ferdinand Troha) i vjerskog života (župnik Antun Ćorković i kapelan) te im zaželio dobrodošlicu.

-Održavamo jedan lijep vinogradarski običaj, a Vincelovo je uz Martinje zasigurno najveći vinarski blagdan. Početak je jedne nove godine i vinogradarskih radova. S obzirom na to da na ovom području imamo više nasada od mnogih drugih, s radovima u vinogradima krećemo i ranije, kako bismo ih stigli obaviti do početka cvatnje. Početkom prosinca krenuli smo na lokalitetu Klikun, početkom ove godine na lokalitetu Starac, a stalno radimo na ukupno 34 ha i nikada nemamo takozvanu mrtvu sezonu. Kažu da je vinova loza kao žena koja opčinjava, ugađa i razveseljava, ljuti se i traži put do ljubavi i nježnosti. S njom treba živjeti, kažu da je loza otac, zemlja mati, a klima sudbina. To je tvornica pod vedrim nebom, a uzgajati lozu i proizvoditi vino je kao odgajati djecu. Morate biti strpljivi, puno voljeti, praštati i zaboraviti loše godine. To je sudbina nas vinogradara, puno je rizika, ali moramo ustrajati-poručio je M. Markota te istaknuo kako su ponosni na to da iz godine u godinu rastu u kvaliteti, živeći i radeći u jedinstvu i zajedništvu.

-Više od 80 posto naših vina ima vrhunsku kategoriju, što je rijetkost među vinarima u Hrvatskoj. Danas ćete kušati pojedine sorte, od graševine, pinota sivog, chardonaya, naš nebeski cabernet sauvignon te nešto slađu muškat ružu, vino koje još nije na tržištu. Vino je radost dijeljenja i uživanja s nekim, a mnogi kažu da ga moramo piti jer smo poslije toga raspoloženi za prijateljstva, ljubav i lijepe snove. Vino je nebesko biće, dar neba, suza zemlje i kaplja života-nadahnuto je naglasio M. Markota te je zahvalio članovima svoje obitelji, zaposlenicima i sezonskim radnicima na trudu koji čine tijekom godine u vinogradima i podrumu.

Vinski kumovi bili su poslovni partneri Dragan Bogunović iz Slavonskog Broda i Marko Kožul iz Zagreba koji su se nazočnima obratili prigodnim pozdravnim riječima te uz asistenciju Franje Markote na simboličan način obavili rezidbu vinove loze u improviziranom vinogradu, zalivši je vinom. Blagoslov vinove loze za sretan početak radova u vinogradu, uz prigodnu molitvu, obavio je pleternički župnik Antun Ćorković koji je sudionicima ove svečanosti i njihovim obiteljima poželio istinsko druženje, zajedništvo i božji blagoslov tijekom 2023. godine. – Plod vinograda razveseljuje naša ljudska srca, a ponekad donosi i zdravlje. U povodu blagdana svetog Vinka želimo uputiti molitvu za sve vinograde, ne samo u Pleternici nego i cijeloj našoj domovini-poručio je župnik.

Druženje sudionika svečanosti je nastavljeno u veselom raspoloženju, uz slavonske specijalitete za predjelo te zajednički ručak (vinogradarski grah i pečena prasetina) i vrhunska vina iz ove poznate hrvatske vinarije. Za dobru atmosferu pobrinuo se veseli glazbeni duet: Tomo s gitarom i Ivan s harmonikom.

Tekst i foto: I. Tomić