U Ričicama otkriven spomenik hrvatskom domoljubu Mladenu Lažeti

U Ričicama je otkriven spomenik Mladenu Lažeti, hrvatskom branitelju, domoljubu i borcu  za slobodu Hrvatske. “Heroji poput Mladena i njemu sličnih se samo na ovom kršu i kamenu rađaju. Njih je škrtost kamena odgajala za svoju domovinu i za svoju vjeru”, izjavio je prilikom otvaranja spomenika župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. “Na nama je zadatak da dokažemo da naši branitelji nikada nisu umrli, ni Mladen ni bilo tko drugi. Poginuli i umrli hrvatski branitelji će vječno biti među nama živima”, dodao je.

Don Mladen Parlov prisjetio se kako je tekao put od ideje do realizacije ovoga spomenika. “Mladen je dočekao slobodu Hrvatske, a svoj život okončao je tragično, nakon Domovinskoga rata. Na spomeniku svim hrvatskim braniteljima iz Ričica istaknuta su imena naših sumještana koji su poginuli u Domovinskom ratu, pa smo bili uvjereni da Mladen treba imati poseban spomenik u svojim Lažetama. Predložio sam to županu, a on je to objeručke prihvatio”, prepričao je don Mladen Parlov.

“Jedini grijeh nam je bio što smo voljeli Hrvatsku”

“Mi smo bili nevini, a jedini grijeh nam je bio što smo voljeli Hrvatsku. Mladen je među nama bio vitez i naježim se kad se sjetim svega što je bilo. U suđenjima mnogi prijatelji svjedoče jedan protiv drugoga, a zamislite kako je to imati Mladena za najboljega prijatelja, koji na suđenju svu krivicu preuzme na sebe. U mojoj presudi piše da je nemoguće da je on sve napravio”, izjavio je Lažetin prijatelj Luka Podrug. Njih dvojica su, zajedno s još nekolicinom mladića, za vrijeme komunističkog režima osnovali su organizaciju pod nazivom “Hrvatska revolucionarna organizacija”. “Cilj nam je bio imati slobodne i demokratske izbore u Hrvatskoj. Nismo željeli ništa više odnosnu na ono što su imali drugi, slobodni narodi”, rekao je Podrug. Tadašnji komunistički režim reagirao je batinama, uhićenjima i presudom, kojom je Mladen Lažeta osuđen na dvije godine zatvora.

Lažetin zapovjednik iz Domovinskoga rata, brigadir Jure Šundov, prisjetio se njegova ratnoga puta. “Na početku Domovinskog rata u ilegali se skrivao sa svojim prijateljima i kupovao oružje. Kad je malo njih bilo spremno ići, Mladen je išao. Mladen i njegovi prijatelji nisu čekali da ih netko pozove u vojsku. Oni su sami stvarali mogućnost da bi branili hrvatsku državu vlastitim sredstvima i vlastitim rizikom”, rekao je Šundov i dodao da je Lažeta u prvom dijelu ratnog puta bio zapovjednik desetine i na svom vojničkom položaju obišao je sva ratišta.

Mladen Lažeta poginuo je 1997. godine u Kninu, prilikom redovnog obavljanja vojne službe u Kninu. Otkrivanju njegova spomenika su, uz župana Bobana, nazočili i zamjenik župana Stipe Čogelja, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić.