U spomen glazbeniku: Mladenko Karin (1963 – 2023)

Sve Imoćane rastužila je vijest da je u Zagrebu u 61. godini preminuo dragovoljac Domovinskog rata i glazbenik Mladen Karin, kantautor koji je ostavio zamjetni trag na imotskoj i hrvatskoj glazbenoj sceni 1990-ih godina.

Mladen je rođen 14. siječnja 1963. u Imotskom. Završio je srednju upravnu školu. Gitaru je počeo svirati kao srednjoškolac, uglazbljivao je svoje stihove i izvodio ih na brojnim skupnim koncertima u Imotskoj krajini. U profesionalnim splitskim studijima snima prve pjesme, s kojima nastupa na festivalima zabavne glazbe Split (Srce od sna, 1994.) i Melodije hrvatskog Jadrana (Čuvaj našu ljubav svetu, 1995.). Croatia Records mu 1996. objavljuje album Duša ukleta s deset ljubavnih i domoljubnih pjesama: Ruski rulet, Čuvaj našu ljubav svetu, Kako ću bez tebe, Iva iz Iloka, Imotski ne zaboravi, Žena za sva vremena, Vijetnamski sindrom, Duša ukleta i Vjeruj srcu. Kasnije je snimio Malo misto i druge pjesme, a mnogo ih je u rukopisima.

Svevišnji je opet preko reda uzeo jednu laticu da uljepša nebeski zbor pjevača. Mladen je uvijek želio biti i ostati svoj, nije želio ulizivati se estradnim klanovima i probijati se uz njihovu pomoć, zbog čega mu je i zastala glazbena karijera pa se povlači u mirni obiteljski život (imao je troje djece) u Zagrebu.

Nema Imoćanina ni branitelja koji nije čuo i makar jedanput zapjevušio barem refren iz pjesme Imotski ne zaboravi, neslužbenu himnu imotskih branitelja koju je s tekstopiscem Slavkom Jonjićem “Ćaćom” posvetio poginulom branitelju, imenjaku Mladenu Jonjiću “Taji”. Pjesmu je prije 30 godina – 1993. na južnom bojištu napisao Slavko Jonjić „Ćaćo”, a aranžirao Nikša Bratoš.

Prijatelju Mladene, Imotski te neće zaboraviti!

Pogreb je obavljen na groblju sv. Luke na Kamenmostu 24. srpnja 2023. u 17 sati, uz pjesmu Klape Sveti Mihovil i prijatelja, koji su otpjevali i Mladenovu pjesmu Malo misto: