U spomen: Josip Margeta (1957 – 2023)

Sve ljubitelje pisane riječi i čarolije stiha rastužila je današnja tužna vijest. Istaknuti pisac i satiričar Josip Margeta umro je 20. rujna 2023. u 67. godini u Imotskom. Rođen je 9. rujna 1957. godine u imotskim Poljicima. Pogreb će biti u petak, 22. rujna 2023. na groblju svete Ane u Poljicima.

Pohađao je osnovnu školu u Krivodolu i Gimnaziju u Imotskom, a nakon studija u Zagrebu vraća se u zavičaj. Bio je vrsni i brižni vinogradar. Bavio se i pisanjem, surađivao u više listova te mu je objavljeno sedam knjiga aforizama, epigrama i pjesama. Osobito je poznat po svom satiričkom peru, uvršten je u više antologija i zbornika aforizama u Hrvatskoj i inozemstvu. Iako je zadnjih desetljeća prestao objavljivati stihove i satiru, ostat će trajno upisan u povijesti hrvatske satire jer je svojim aforizmima dosegnuo vrhunce te najkraće ali i najteže književno-satirične vrste. Objavio je knjige:

Dođe mi da odem, aforizmi, Imotski, 1988.

1989. Ili: U crvenoj jabuci crv, aforizmi, Rijeka, 1992.

I sam u snu sam san, pjesme, Split, 1992.

Happygrami, epigrami, Split, 1993.

Male ideje i nikakvi narodi, aforizmi, Poljica, 1998.

Kući posrćući, pjesme, Split, 1999.

P.S. PST!, sabrani aforizmi, Split-Sarajevo, 2007.

O Josipovim knjigama pohvalno je pisalo više autora, a u pogovoru njegovim sabranim aforizmima Petar Gudelj je zapisao: “Josip Margeta. Čovjek rijetka prezimena, rijetka dara. Koji u jednom svom autobiografskom aforizmu kaže: Talentiran na mnogim poljima, a naročito u Blatu i Donjem polju. Na pamet mi pada Hesiod, koji je puno stoljeća prije Krista po beotskim poljima plužio i za plugom smišljao Poslove i dane, Porijeklo bogova. Kao Josip Margeta po Blatu i Donjem polju svoje proslavljene aforizme koji odzvanjaju vječnošću, tako grčki. Dozvano iz zemlje, sletjelo iz vedra imotskog neba, razumljivo i nedokučivo: kao loza i pšenica, vino i kruh.”

Budući da su Josipove knjige davno rasprodane, za mlađe čitatelje objavljujemo njegove sabrane aforizme u PDF formatu:

Evo i sabranih pjesama i epigrama Josipa Margete: