U spomen osmorici poginulih branitelja u Lisniku

U petak, 27. svibnja 2022. godine, na brdu Lisnik u dubrovačkom zaleđu održana je komemoracija povodom 30. obljetnice vrlo važne bitke za deblokadu Dubrovnika u kojoj je poginulo osam vitezova Hrvatske vojske.

Po zapovjedi zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka i u sklopu vojnih akcija oslobađanja privremeno okupiranog dubrovačkog područja pod nazivom “Deblokada Dubrovnika”, Hrvatska vojska je imala zadatak osigurati izlazak naših obrambenih snaga na međunarodno priznate granice Republike Hrvatske i oslobođenje okupiranog teritorija od strane srpsko-crnogorskog agresora. Neprijatelj je uspio osigurati čvrstu obranu iznad mjesta Slano, kota 505 n/v, brdo Lisnik, i kontrolirao je prometnice prema Orahovom dolu i Zavali, kao i cijelu jadransku magistralu od mjesta Dol do krajnje kote Slanoga.

Nositelji svih napadnih djelovanja bile su profesionalne brigade, bolje naoružane i jače formacije, koje su probijale neprijateljske crte i vršile prodore koristeći i manje skupine za napade na značajne ciljeve u dubini neprijateljskog rasporeda.

Tijekom teških borbi za oslobađanje Dubrovačkog primorja i zaleđa, i na zahtjev zapovjedništva Tigrova da im se pridruže Imoćani, pridružuje im se pričuvna “Imotska brigada”, odnosno jedna desetina 115. Imotske brigade HV, njih 8: Milan Mustapić (poginuo na Lisniku), Borislav Znaor (pretrpio teško ranjavanje), Ante Tonći Ćapin, Ante Milas (nadimak Kalić), Ante Nenadić Slavkov, Nedo Ćapin zvani Kozlić, Perica Aračić i Vjencislav Mandić. Od tridesetak pripadnika HV-a koji su bili na položaju Lisnik njih 8 je poginulo, a oko 15-17 ranjeno što teže, što lakše, a samo 3 su ostala neozlijeđena.

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 115. Imotske brigade – Imotski, svake godine u suradnji s domaćinom Udrugom Sveti Ivan Trnova i općinom Dubrovačko primorje, organizira komemoraciju za poginule branitelje na brdu Lisnik u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Po protokolu općine Dubrovačko primorje ove godine okupljanje udruga Tigrova i udruge 115. Imotske brigade bilo je u selu Trnova, ispred kuće domaćina Pave i Kate Šišević. Polazak na brdo Lisnik bio je u 9 sati. Uspon je išao od križne postaje do postaje uz molitvu i Krunicu. Po dolasku na Lisnik kod spomen ploče koja je postavljena 2013. godine, izmolili smo završnu molitvu za sve poginule tog dana prije 30 godina. Njihova imena su: Milan Mustapić – 115. Imotska br. HV-a te iz Tigrova Muhamed Ahmetović, Janez Cizl, Slobodan Gavrić, Ivica Gršić, Nenad Klaić, Ljudevit Ljubičić i Zoran Petrović. Uz njihova imena na ploči stoji i: Na putu križa, slave i slobode, položili ste vaše živote na oltar Domovine. Hvala vam, dali ste nam slobodu uzdaha, slobodan i ponosan pogled. Oko 55 osoba je izišlo na samo brdo kod spomen ploče i križa, a u selu Trnova ostalo ih je 20-tak.

Ove godine na Lisniku od preživjelih sudionika s udrugom je bio Ante Milas Kalić i obitelj pokojnog Milana Mustapića, brat, sestra i ostali članovi njegove obitelji, kao i rodbina.

Također smo uz protokol načelnika općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića obavili polaganje cvijeća i svijeća uz molitvu vojnog kapelana iz Petrinje don Branka kod središnjeg Križa u mjestu Trnova. Protokol je vodio Niko Gunjina.

U 13:00 sati služena je sveta Misa u mjestu Slano u crkvi svetog Jurja. Poslije smo svi imali zajedničko druženje kod domaćina. Ovim putem zahvaljujemo svima koji su sudjelovali na Komemoraciji u Trnovi, Obitelji poginulih hrvatskih branitelja, pogotovo suborcima Tigrovima, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, fra Stipanu Klariću, Udruzi udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije Dubrovnik, Hvidri Dubrovnik, načelniku općine Dubrovačko primorje Nikoli Knežiću, našem Živku Toliću, i svima koji su omogućili da se dostojanstveno održi 30. godišnjica komemoracija na sve poginule pripadnike HV-a u oslobađanju mjesta Slanog i okolice.

Za napomenuti je da je 6 Tigrova iz Zagreba do sela Trnove došlo biciklima na put udaljen preko 600 kilometara, u spomen na poginule suborce.

Po završetku zajedničkog druženja naša udruga i prijatelji Mato Prce i Baldo Rozić posjetili su svoje prijatelje u Belenićima, Kijev Dolu, Golubincu, Zavali i Ravnome – izvijestio je UHBDR 115. Imotske brigade HV-a.