Umjetnica i humanitarka Julija Stapić

12. lipnja 2022. godine u Medovu Docu održana je sveta misa koju je predvodio msgr. Marin Barišić, hrvatski rimokatolički nadbiskup u miru, zajedno sa svećenikom domaćinom don Mariom Čagljem i
don Nikolom Šakićem. Povod ovakvog misnog slavlja bio je sakrament svete Krizme koje je msgr. Barišić udijelio devetorici krizmanika iz ovog malog mjesta u srcu kamene Imotske krajine.
Krizmanici zajedno sa župnim svećenikom don Mariom Čagljem uručili su nadbiskupu prigodne darove od kojih je jedan vrlo zanimljiv, a to je portret msgr. Barišića, koji ga je jako dojmio. Na slici je portret nadbiskupa, a u pozadini stara medovačka crkva sv. Roka, ulje na platnu, rad zagvoške slikarice Julije Stapić.
Julija Stapić rođena je u Zagvozdu, slikarstvom se bavi trideset godina, izdala je četiri zbirke pjesama i dvije monodrame, pisala je osvrte, predgovore zbirkama kolega pjesnika. Sudionik je na mnogim književnim susretima i likovnim kolonijama, njezine pjesme su zamijećene i nagrađivane. Julija je jedna od osnivačica i sudionica petnaestak godina Hvidrine likovne kolonije.
Vrijedi napomenuti da je Julija velika humanitarka, mnoge slike hrvatskih ratnika je naslikala i donirala, sudjelovala je na mnogim dobrotvornim akcijama gdje god je pozvana.
2020. godine Julijina 37. samostalna izložba u Beču zapamćena je po promociji kako voljene Hrvatske tako i njezinog rodnog kraja, ne prezajući riječima i djelom prikazati svijetu svoju baštinu i kulturu tog siromašnog ali poštenog zabiokovskog puka.
Julija je majka troje djece, baka petero unučadi, a do kraja godine očekuje i šesto. Trenutno priprema još jednu zbirku pjesama „Ruža sa ćemera“ i monodramu. Živi i radi u Splitu, no često je možemo vidjeti u imotskom varušu s malenim unukom Pablom, tu joj se udala mlađa kći, ponosno kaže, u prološke Jukiće.