Uskoro sanacija akumulacije Ričice, predstavljena rješenja za kritične točke

Uskoro kreće projekt sanacije akumulacije Ričice, a u srijedu su, prilikom obilaska ovoga jezera, predstavljena rješenja za dvije problematične točke zbog kojih dolazi do gubitaka vode. „Sada je zaduženje na stručnim službama Hrvatskih voda kako bismo vidjeli što nam je sve potrebno kako bismo fizički ušli u saniranje propusta na jezeru Ričice, a u tome će pomoći i zamjenik župana Ante Šošić. U suradnji s Hrvatskim vodama ćemo iznaći financijske mogućnosti za što skoriju sanaciju dviju problematičnih točaka. Nadam se da ćemo do konca ove godine biti potpuno spremni za njihovu sanaciju”, istaknuo je župan Blaženko Boban.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković ističe kako su gubitci vode između 8 i 9 milijuna kubika godišnje. „S terena dolaze zahtjevi za sanacijom akumulacije jer su gubitci vode ogromni. U vremenu smo ekstremnih hidroloških prilika, a voda u mnogim mjestima život znači”, rekao je Đuroković i dodao kako je projektna dokumentacija već izrađena. „Zajedno smo to učinili sa Splitsko-dalmatinskom županijom i već znamo kako ta dva mjesta treba sanirati”, zaključuje Đuroković.

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije Marko Pavić smatra kako će sanacija akumulacije Ričice doprinijeti razvoju ovoga kraja s više aspekata. „Drago mi je da projekt kojega smo inicirali ide u realizaciju. Pronaći će se i tih 5 milijuna eura za financiranje. Za Ričičane i mene koji sam podrijetlom iz Ričica ovo puno znači. Sve je to dio širega projekta pa zahvaljujem županu i Hrvatskim vodama što su danas ovdje. Naime, za izgradnju akumulacije se potopio dio sela, a sada nema niti vode za navodnjavanje niti za turističke potrebe. Ovo će sigurno značiti daljnji razvoj i turističke ponude Ričica i cijele Imotske krajine”, zaključio je Pavić.

Obilasku akumulacije Ričice prethodio je sastanak u gradskoj vijećnici u Imotskom, kojemu su nazočili župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić, saborski zastupnik Marko Pavić, zamjenica gradonačelnika Imotskoga Ana Marija Radeljić, načelnik Općine Proložac Mate Lasić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktorica Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana Irina Putica te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.