Ponedjeljak , 15 srpnja 2024
Foto: 034portal.hr

Uspješna kutjevačka vinarija imotskog prezimena Tandara

Prije desetak godina u našem tiskanom izdanju predstavili smo Vinariju Tandara iz Kutjeva, jednog od najpoznatijih proizvođača u Hrvatskoj. Kako ova vinarija posluje sada zapitali smo vlasnicu Zoricu Tandara.

Kao mladi obiteljski proizvođači vina, vinogradari tako i podrumari slijedili smo vlastiti instinkt i dugu tradiciju Kutjevačkog kraja. Stvaramo vrlo profinjena i prepoznatljiva vina, koja lako osvajaju nepce i srce svakog biranog kušatelja. Na oko 5 ha vinograda uske sadnje, koji su smješteni u Zlatnoj dolini dobar su preduvjet vrhunske kapljice. Uz kooperante i vlastite nasade godišnje proizvodimo oko 30 000-50 000 litara vina koje plasiramo na cjelokupno hrvatsko tržište, primjerice ugostiteljski objekti u kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Dalmaciji, te jednim dijelom izvozimo u zemlje zapadne Europe, odnosno najviše u Švicarsku. Naše vino kupuju čak i franjevci iz Bosne i Hercegovine. Kušao ga je i  vrhbosanski nadbiskup-kardinal Vinko Puljić!

  Sagradili smo podrum koji je jednim velikim dijelom ukopan u brdo te ga opremili visokokvalitetnim inox bačvama i kompletnom opremom potrebnom za dobivanje visoke kakvoće vina. Iz godine u godinu stvaramo prepoznatljivost našeg imena uz kontrolirane uvjete proizvodnje i naravno, uz mnogo truda i ljubavi koji su utkani u svakoj kapljici vina.

    – Osim Vas  u proizvodnju pomažu i dvije kćeri?

-Djeca su uključena u marketing, prodaju, oko komunikacije na internetu jednim dijelom te drugim u poslovima u podrumu i vinogradima.  Moj posao je u podrumu, kao enolog. Završila sam prvi stupanj somelijerstva i tečaj degustacije.

-Kako se snalazite kao žena vinar?

   Mislim da kao žena vinar imam bolju prođu nego muškarci. Konzumenti su većinom muškarci. Prvo kušaju iz znatiželje jer vino radi žena, a onda se iznenade kada shvate da je dobre kvalitete. Bitan je pristup, veseli smo, pa ljudi vole doći kod nas. Naš štand je uvijek najveseliji.

Pokušavamo biti aktivni i na društvenim mrežama,kao na našem  facebooku.

-Koje sorte vina proizvodite?

Trenutni asortiman vina je sljedeći: 

Graševina, Cuvee (merlot/c.sauvignon), Rajnski rizling  i Rose 

        Hvala gospođi  Zorici Tandara na razgovoru i puno uspjeha u proizvodnji vrhunskih vina!