Uzlet imotskog obrtništva

    Obrtništvo je najvitalniji dio gospodarstva svake države, odnosno svake općine ili regije. Ono se najlakše nosi s raznim nedaćama, od onih čisto ekonomskih pa do raznih epidemija. Imotski je nekada po broju obrtnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji bio na drugom mjestu, odmah iza Splita. To više nije tako pa smo za kratki razgovor zamolili predsjednika Udruženja obrtnika Imotski Hrvoja Biošića. Biošić je i član Upravnog odbora Hrvatske obrtničke komore.

– Trenutno imamo 510 obrtnika i u stalnom smo usponu. Ne tako davno bili smo spali na 350 članova. Treba reći i to da svi obrtnici nisu u našem Udruženju. Svakako da naši članovi imaju određene pogodnosti i da dobivaju više nego što daju. Problem je i u registru obrtnika. Najviše pomažemo oko polaganja majstorskog ispita. Naš ured je svakodnevno na usluzi našim članovima. Nadam se da će broj naših članova, odnosno broj obrtnika i dalje rasti. Ja sam i član Upravnog odbora HOK-a pa su nam bliske i informacije iz cijele Hrvatske obrtničke komore. Inače, imam svoj obrt, a u Udruženju sam volonter i ne primam nikakvu naknadu.

– Svake godine oganizirate i Dan imotskih obrtnika?

– Tako je. Pred blagdan Gospe od Anđela u Imotski dođe oko 250 obrtnika iz cijele Hrvatske sa svojim  kulinarskim proizvodima i nude besplatno svim posjetiteljima svoje proizvode! Naravno i ove godine ćemo to prirediti našim sugrađanima. Nadam se da će doći i naši susjedi iz Gruda i Posušja.

– Kakva je suradnja s lokalnom samoupravom?

– Odlučna. Posebno bih pohvalio suradnju s gradom Imotskim.

– Imate li još nešto najaviti?

– Uskoro će naša tri člana i to Ivan Bilić, Ante Katić i Ileana Šabić dobiti priznanje Županijske obrtničke komore iz Splita.

Hrvoje Biošić