Ponedjeljak , 15 srpnja 2024

Večer u spomen Anđelke Petričević Čenić održana i u Splitu

U organizaciji Udruge s. Marija od Presvetog Srca i Umjetničke udruge SebastianArt,
u utorak 27. rujna u Samostanu sv. Dominika u Splitu predstavljena je zbirka pjesama Utjeha u križu hrvatske uznice Anđelke Petričević Čenić (1916-1992), u povodu 30. obljetnice njezine smrti. Prethodno je služena misa zadušnica u samostanskoj crkvi sv. Katarine (sv. Dominika’).
Pjesnikinja Anđelka je rodom iz Lovreća, a preminula je u Beču. Bila je progonjena i zatočena zbog istinskog domoljublja. Piše o vjeri, domovini, ljubavi, doživljajima i osjećajima svojega života.
O zbirci, objavljenoj nakon njene smrti, govorili su profesorica Branka Buljan – Anđelkina nećakinja, njezini sinovi kantautor Josip i Vinko Čenić, profesorica Irja Jerković, a stihove su krasnoslovili magistra prava Mislava Jonjić, gimnazijalka Matea Mustapić i književnica Ivana Bačić Serdarević, dok je program vodila profesorica Božena Pandža-Kutleša.
Josip Čenić je uz pratnju Mije Miše Bijuklića izveo uglazbljene majčine stihove za potpuni poetsko-glazbeni doživljaj.
Anđelkin književni i povijesno-društveni doprinos uveličan je Poveljom koju je Američko-hrvatski kongres dodijelio obitelji.
Anđelkin glas i danas dopire do nas, jasno i s ponosom nam govori:
„U vremenima padova, kriza i prekretnica, neka nas uvijek vodi plemeniti duh hrvatstva, a veće utjehe od Utjehe u križu – nema.“