[VIDEO] Jaslice Denisa Matkovića oduševljavaju već 22 godine zaredom

Može li se toplina, jednostavnost, a ujedno i neopisiva svečanost Božića dočarati bez Svete obitelji i jaslica? Teško, jer jaslice su najjednostavnije i najposrednije uprizorenje božićnog događaja jer najočitije predstavljaju svu isprepletenost u kojoj se susreće Božji plan spasenja s ljudskom željom za otkupljenjem. 

Svaka priča o Božićnim jaslicama i prikazu o događaju kojim se ostvaruje drevno obećanje kroz koje Bog navješćuje spas svome narodu posebno je lijepa i unaprijed svečana priča. Još kad takva priča dolazi iz naše sredine posebno je dražesna. 

Već dvadeset i dva puta zaredom svake godine, nekoliko dana prije najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića, u kasnim večernjim satima pod prigušenim svjetlom “podbapske prvostolnice” velike crkve sv. Ante u Drumu do izražaja dolazi umjetnički talent župljanina Denisa Matkovića.

Strpljivo, realistički svake godine priprema svoje jaslice kako bi svojim župljanima dočarao svečani trenutak Kristovog rođenja i dolaska među nas. I ove godine, Denis je strpljivo kreirao svoje jaslice. I potok je tu koji tiho žubori kao i plamen vatre oko koje se griju promrzli pastiri osluškujući kako se nešto neobično događa. I tri kralja: Baltazar, Melkior i Gašpar uputili su se s različitih strana svijeta pokloniti se novom Kralju, Otkupitelju rođenom u priprostoj štalici na tvrdoj slamici. Ni jedan detalj ne nedostaje nego tiho i realistično prikazuje onaj trenutak koji kaže da u slici jaslica stupa svjetsko kazalište odnosno čitavo čovječanstvo na pozornicu i na kojoj kao da oživljuju nebo i zemlja u liku jedinstvenih bića i likova. 

Na gotovo 10 četvornih kvadrata prostora u desnoj lađi crkve dominiraju jaslice prikazujući prve scene Kristovog silaska na zemlju. Realistički s građevinama onoga doba jaslice iz godine u godinu bivaju sve ljepše i prepoznatljivije.

Denisu čestitamo na strpljivosti i trudi uz želju da još uvijek slavimo mnoštvo obljetnica, a ove jaslice građene ljubavlju neka nam pomognu da bolje predočimo tajnu koju ne možemo shvatiti i otajstvo koje jedino srcem možemo razumjeti.

Sretan Vam Božić!  

Jaslice u župi Podbablje