Vinar Josip Nuić živi u Austriji, a proizvodi 200 tisuća butelja kvalitetnog vina u Ljubuškom

Jedna od najvećih vinarija u Zapadnoj  Hercegovini, odnosno Bosni i Hercegovini, djeluje u Crnopodu kod Ljubuškog. Vinarija je vlasništvo obitelji Josipa Nuića, koji nas je primio u svojoj  vinariji. Provozao nas je oko svojih vinograda cestom dugom 3,5 kilometara. Tu je oko 35 hektara i 8 hektara novoposađene vinove loze i to žilavke i blatine, a posebno je ponosan na trnjak. Lijepo uređene loze, posađene kao po špagu. Šteta što još nisu ozelenjele, slika bi bila puno ljepša.

– Sve je počelo prije dvadesetak godina. Ja sam rođen u Njemačkoj, a i sada živim s obitelji u Austriji. Može se reći živim u Austriji, a radim u Ljubuškom. Ovdje gdje su sada vinogradi kada sam počeo bio je krš, kamenjar i drača. Kupio sam veliki stroj za drobljenje kamena da bih prilagodio tlo za sadnju vinove loze. U  podrumu godišnje napunim oko 200.000 butelja najboljeg vina. Vinarija je kapaciteta da se može napuniti i 300 tisuća butelja. 40 posto ide na izvoz,  među kojima i u Hrvatsku te prekomorske zemlje, a ostalo potroši BiH tržište. Uz vinariju planiram sagraditi i kušaonicu gdje će zainteresirani moći doći da sve ovo vide i kušaju moja vina. Već dvadeset godina sam u izgradnji i sadnji novih vinograda. Kao i ostale gospodarstvenike puno je poslove omela korona. Većih problema s plasmanom nema. U podrumu imam oko 300 hrastovih bačava za dozrijevanje vina te velike tankove od rosvaja čiji je kapacitet 600 tisuća litara. U poslu mi pomaže desetak stalnih radnika, a za vrijeme sezone i više. Upravo tražim nove radnike za posao.

Vinarija Nuić prodaje razne sorte vina u kompletu sa 6 boca uz cijenu od 60 do 240 konvertibilnih maraka.

Čestitamo Josipu Nuiću na ovoj lijepoj priči te mu želimo puno sreće u radu i životu. Kamo sreće da je više takvih. Bilo bi nam svima bolje.