Visovac: Prvi jednostavni zavjeti fra Marka Udovičića te oblačenje fra Marina Kujundžića

U subotu 3. srpnja 2021. na Gospinu otočiću Visovcu, prve jednostavne zavjete u ruke fra Zorana Kutleše, vikara Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, položila su četvorica dosadašnjih novaka: fra Kristijan Pisac, fra Stjepan Raić, fra Teo Tadić te fra Marko Udovičić, a godinu kušnje u novicijatu na Visovcu započeli su: fra Marin Kujundžić, fra Ante Mijoč i fra Daniel Živković.

Svečanom misnom slavlju na otvorenom predsjedao je fra Zoran Kutleša, uz koncelebraciju fra Marka Nimca, gvardijana samostana Gospe od Anđela na Visovcu, fra Joška Kodžomana, ravnatelja sjemeništa u Sinju, fra Mije Šabića, meštra novaka i još dvadesetak svećenika.

Prije početka misnog slavlja održan je obred oblačenja u kojem postulanti, budući novaci, prvi put oblače redovničko odijelo – habit, a u tome im pomažu franjevci/svećenici koje su postulanti sami izabrali. Nakon prigodne propovijedi, uslijedio je obred zavjetovanja dosadašnjih novaka koji su primili Pravilo i Konstitucije Reda Manje braće, na koje su se obvezali živjeti godinu dana.

Euharistijsko slavlje pjesmom je obogatio zbor bogoslova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, uz orguljašku pratnju Pere Prosenice, dok su darove na oltar prinijeli novozavjetovanici i novaci.

Na koncu misnog slavlja, riječ zahvale Bogu, Gospi od Anđela i svima zaslužnima za organizaciju i animiranje slavlja, izrekao je visovački gvardijan fra Marko Nimac, čestitavši novozavjetovanicima i novacima te njihovim obiteljima. Nakon njega isto je učinio i predsjedatelj slavlja, čestitavši svima u svoje ime te uime provincijala, koji je na generalnom kapitulu Reda u Rimu.

Nakon gozbe za stolom Gospodnjim, svi prisutni našli su okrjepu za zajedničkim stolom na drugoj strani otočića, uz dobro raspoloženje.

Izvor: www.franjevci-split.hr